Voorschoten aardgasvrij
De gemeente Voorschoten bereidt zich voor op de toekomst. Een aardgasvrij Voorschoten in 2050. Een van de uitdagingen voor de komende 30 jaar is om de gemeente CO₂-neutraal te maken. Dat betekent dat we uiteindelijk in alle huizen en kantoren in de gemeente geen aardgas meer willen gebruiken en gaan overstappen op duurzame alternatieven. Het overstappen van aardgas op een andere duurzame warmtebron in Voorschoten gebeurt niet van de ene op de andere dag. Ook is niet in elke buurt in Voorschoten dezelfde oplossing mogelijk. We werken op verschillende manieren aan het verduurzamen van de woningen. Hier leest u welke projecten w op dit moment uitvoeren.
Transitievisie warmte
De gemeente heeft in 2021 een globaal plan geschreven waarin staat hoe Voorschoten in de toekomst van aardgas gaat overstappen op duurzame warmte: de transitievisie warmte. Het hoofddoel van die visie is: de gemeente Voorschoten is in 2050 CO₂-neutraal. In de transitievisie warmte staat, op basis van wat we nu weten, hoe en op welke voorwaarden we dat doel willen bereiken. De transitievisie warmte is opgesteld samen met partners en bewoners.
Lees meer over de Transitievisie warmte.
Project: uitvoeringsplannen per wijk
Om alle woningen in Voorschoten uiteindelijk te verduurzamen en los te koppelen van aardgas, wordt er op dit moment gewerkt aan ‘uitvoeringsplannen’. Hierin komt per wijk, buurt of cluster te staan welke opties er mogelijk zijn, wat woningeigenaren zelf kunnen doen en welke ondersteuning zij daarbij krijgen. Er wordt voor iedere wijk, buurt of cluster een uitvoeringsplan gemaakt.
Er is nu een concept-uitvoeringsplan waar bewoners op kunnen reageren. . De gemeente heeft hiervoor het initiatief genomen en werkt veel samen met bewoners. Zo maken we een plan dat past bij de wijk. Er zijn verschillende momenten georganiseerd waarop de gemeente en woningeigenaren in gesprek zijn gegaan. Ook zijn er woningscans uitgevoerd.
- Lees hier het concept uitvoeringsplan Krimwijk
- Lees meer over het project uitvoeringsplan Krimwijk op het platform Voorschoten voor Duurzaamheid.
- Er is ook een lijst gemaakt met veel gestelde vragen en antwoorden over de Krimwijk. Die vindt u hier.
Project: WarmtelinQ in Voorschoten
Uit onderzoek van de gemeente is gebleken dat de warmte van WarmtelinQ in grote delen van Voorschoten een optie kan zijn als bron voor een warmtenet (een gezamenlijk warmtesysteem). WarmtelinQ is een leiding die restwarmte uit de haven van Rotterdam naar onze regio brengt. Op 4 juli 2024 nam de gemeenteraad het besluit om verder te gaan met de plannen voor het aansluiten op WarmtelinQ. De gemeente heeft daarna, samen met de gemeente Leiden, een overeenkomst gesloten met Gasunie (de eigenaar van WarmtelinQ). Daarin staat dat Gasunie een aftapmogelijkheid op de WarmtelinQ-leiding wil maken, waarop Voorschoten en Leiden kunnen aansluiten.
- Lees meer over het project WarmtelinQ.
De route naar 2050
Het doel is om alle woningen en kantoren in 2050 niet meer te verwarmen op aardgas maar op een duurzame manier. Woningen die nu worden gebouwd, zijn al aardgasvrij. Nieuwere huizen zijn vaak goed geïsoleerd en kunnen met weinig aanpassingen overstappen op een aardgasvrije verwarmingsmethode. Voor oudere woningen is dat natuurlijk anders. Daar kunnen isolatie en nieuwe isolerende ramen veel energie besparen. Ook maken ze het huis veel comfortabeler. Eigenlijk zijn er drie stappen waarmee we in 2050 het doel aardgasvrij willen halen.
1. Energie besparen
Besparen kan door te isoleren en kieren dicht te maken. U kunt ook denken aan vloerverwarming of andere vormen van lage temperatuur verwarming. Om te kijken of u voldoende geïsoleerd heeft om bijvoorbeeld een huis warm te krijgen met een volledig elektrische warmtepomp, heeft de rijksoverheid een meetmethode ontwikkeld, de Standaard. Die wordt dan gebruikt in plaats van de energielabels zoals we die nu kennen.
2. Kiezen voor de tussenoplossing hybride warmtepomp.
De warmtepomp levert de gewone warmte (de basislast) en de gasketel is voor als het erg koud is (piekbelasting). Voordeel van dit systeem is dat het aardgasverbruik direct daalt. Ook levert de warmtepomp warmte met minder CO2-uitstoot dan een gasketel.
3. Per buurt een geschikte warmteoplossing kiezen
Er zijn drie opties: een warmtenet, all-electric of duurzame gassen. Buurten met vergelijkbare kenmerken zijn ingedeeld in groepen. Per buurt wordt gekeken wat de beste oplossing is. Dit hangt niet alleen af van technische en economische zaken, maar ook van sociale en organisatorische punten. In de komende jaren maken we samen met bewoners, woningcorporaties, en ondernemers uitvoeringsplannen per buurt. Huiseigenaren kunnen zelf beslissen over hun woning, VvE’s doen dit samen en voor huurders is de verhuurder verantwoordelijk.
Op sommige plekken gaan we snel aan de slag, andere buurten komen later aan de beurt. Op de pagina over Warmtelinq staat de globale planning voor warmtenetten. Duurzame gassen zijn op dit moment nog onzeker. Of en wanneer de gemeente Voorschoten dit kan inzetten, hangt af van de overheid.
Heeft u vragen?
Bekijk de pagina met veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Stuur deze dan naar TVW@voorschoten.nl. Als uw vraag vaker wordt gesteld zetten wij hem bij de Veelgestelde vragen. Zo heeft iedereen er wat aan!