Voorschoten maakt zich klaar voor een duurzame toekomst. Dat doen we onder andere door onze we huizen en gebouwen aardgasvrij te gaan verwarmen. Om uw huis betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam te verwarmen moet dus een alternatief worden gevonden voor aardgas. 

De gemeenteraad heeft in 2021 aangegeven graag de opties voor gedeelde aansluitingen op warmte in kaart te brengen. Zodat een groep huizen of zelfs een hele wijk in Voorschoten kan worden aangesloten op een gezamenlijk warmtesysteem, ook wel warmtenet genoemd. 

WarmtelinQ uit de Rotterdamse haven

Uit onderzoek van de gemeente is gebleken dat de warmte van WarmtelinQ in grote delen van Voorschoten een optie kan zijn als bron voor een warmtenet. WarmtelinQ is de leiding die restwarmte uit de haven van Rotterdam naar onze regio brengt. Restwarmte is warmte die vrijkomt bij een proces in de industrie en daar niet meer voor iets anders gebruikt kan worden. 

Aansluiten op WarmtelinQ betekent overigens dat er een warmteoverdrachtstation (WOS) in onze gemeente komt. Een WOS is een gebouw met een installatie om warmte over te dragen van een leiding van WarmtelinQ naar het warmtenet dat warmte naar de huizen brengt. De gemeente heeft een plek voor de WOS in gedachten.

Raadsbesluit: wel of geen warmte van WarmtelinQ? 

Voor de zomer neemt de gemeenteraad een besluit over deze warmtebron. Gaan we aansluiten op de leidingen van WarmtelinQ? En zo ja, doen we dat dan nu of later? Of gaan we geen gebruik maken van de warmte van WarmtelinQ?

Sfeerbeeld: weiland met water

Praat mee: uitnodiging Inloopbijeenkomst

Praat mee over WarmtelinQ als nieuwe warmtebron voor Voorschoten. We vinden het heel belangrijk om al uw wensen, verwachtingen, zorgen en vragen door te geven aan de gemeenteraad. Zodat zij weten wat er speelt en dit mee kunnen nemen in het raadsbesluit. 

Daarom organiseert de gemeente op 2 april een Inloopbijeenkomst speciaal over WarmtelinQ als eventuele nieuwe warmtebron voor Voorschoten. U kunt komen wanneer het u uitkomt.

Wanneer? 2 april 2024
Hoe laat? Tussen 17.00 en 20.00 uur
Waar? Het Bondsgebouw, Leidseweg 100

Kunt u niet aanwezig zijn maar wilt u wel uw mening delen? 
Dan kunt u het formulier hieronder invullen. 

Klik hier voor het formulier(externe link)

Welke stappen worden er nog meer gezet?

Na het raadsbesluit start de gemeente met het maken van wijkuitvoeringsplannen. Deze plannen worden samen met bewoners gemaakt. Er wordt per wijk of buurt bepaald wat de beste optie voor aardasvrije warmte is. Dat kan warmte via een warmtenet zijn, maar ook een warmtepomp die door bewoners persoonlijk kan worden aangeschaft. Of andere warmtebron.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.voorschoten.nl/aardgasvrij of op https://voorschotenvoorduurzaamheid.nl/project/aardgasvrij-verwarmen-en-koelen(externe link).