Het verduurzamen van uw bedrijf of kantoor levert diverse voordelen op. Zo is het financieel aantrekkelijk en is het prettiger werken in een goed geïsoleerd pand. Bovendien kunnen CO2-neutrale organisaties rekening op een beter imago, hebben zij een streepje voor bij aanbestedingen en zijn consumenten bereid een hogere prijs te betalen voor producten en diensten. Naast deze economische en maatschappelijke voordelen gelden er simpelweg ook juridische verplichtingen voor bedrijven om te verduurzamen.

De energiebesparingsplicht

Verbruikt uw bedrijf of instelling per jaar minstens 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ gas? Dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Ook moet u rapporteren welke energiebesparende maatregelen u heeft genomen. Lees meer over de energiebesparingsplicht(externe link) en de informatieplicht energiebesparing(externe link).

Daarnaast moeten per 1 januari 2023 kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben. Check daarom uw energielabel(externe link), zodat u op tijd maatregelen kunt nemen. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012. Er gelden een aantal uitzonderingen. Deze zijn te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(externe link).

Voorkom een boete en check met de wetchecker energiebesparing(externe link) welke wettelijke verplichtingen uw onderneming heeft.

Zonnepanelen

Zonne-energie is goed voor uw portemonnee én voor de planeet. Met zonnepanelen kunt u energie opwekken voor eigen verbruik. Daarnaast kunt u mogelijk geld verdienen door energie terug leveren aan het net. Lees meer over het plaatsen van zonnepanelen op uw bedrijfspand op de website van de RVO(externe link).

Vraag maatwerkadvies aan

Met een energieprestatieadvies(externe link) (EPA) weet u welke maatregelen u kunt nemen om in uw kantoor energie te besparen. Daardoor heeft u minder brandstof nodig en komt u sneller in aanmerking voor energielabel C. Bovendien krijgt u een lagere energierekening en een gezonder binnenklimaat. U kunt een EPA aanvragen bij een gecertificeerde adviseur(externe link) uit het Centraal Register Techniek.

Financieringsmogelijkheden

Er zijn voor bedrijven verschillende subsidies beschikbaar voor energiebesparing of duurzame investeringen. Kijk op de subsidie pagina voor een overzicht hiervan.