Aardgasvrij verwarmen
Net als de rest van Nederland gaat Voorschoten van het aardgas af. Het gebruik van aardgas zorgt namelijk voor een grote CO₂-uitstoot. Te veel CO₂-uitstoot zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde stijgt. De gevolgen van deze temperatuurstijging zijn zó groot, dat wereldwijd besloten is om de CO₂-uitstoot te verminderen. Dat betekent onder andere dat we onze woningen op een andere manier gaan verwarmen en naar een alternatief gaan voor het koken op aardgas.
Isolatie
Het isoleren van uw huis is een eerste belangrijke stap om uw woning voor te bereiden op de stap richting aardgasvrij. Denk hierbij aan driedubbelglas (triple glas), vloerisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Isolatiemaatregelen verdienen zich in de meeste gevallen binnen een paar jaar terug. Daarnaast is isoleren meestal niet heel ingrijpend waardoor overlast beperkt blijft. Op de pagina over isoleren vindt u hierover meer informatie.
(Hybride) Warmtepomp
Een warmtepomp is een alternatieve manier om warmte op te wekken. Door warmte uit de bodem, water of lucht te halen kan een woning of tapwater worden verwarmd. De overstap op een warmtepomp is normaal gesproken de laatste stap in het proces van het verduurzamen van uw woning. Zo is het eerst van belang om uw woning goed te isoleren en te voorzien van lage temperatuur verwarming. Lage temperatuurverwarming (LTV) is een verzamelnaam voor warmte afgiftesystemen die werken met een maximale aanvoertemperatuur van 55 graden Celsius. De meest gebruikte toepassingsvorm van lage temperatuurverwarming is vloerverwarming, maar het is ook mogelijk om lage temperatuur radiatoren, convectoren of zelfs wandverwarming toe te passen. Om de overstap te maken naar een volledig elektrische warmtepomp (zonder gasaansluiting in huis) is verwarmen op basis van lage temperaturen een absolute voorwaarde.
Als een woning of pand een hoog gasverbruik heeft en/of het afgiftesysteem is (nog) niet geschikt om te werken met lage temperaturen, dan kan een hybride warmtepomp een tussenoplossing zijn. Hierbij is de woning nog niet van het aardgas afgesloten, maar is het wel mogelijk om het gasverbruik met de helft terug te brengen. Klik hier voor meer informatie over (hybride) warmtepompen.
Elektrisch koken
Koken op inductie maakt gebruik van elektriciteit. Koken op inductie lijkt veel op koken op gas: u kunt de temperatuur snel regelen. Maar het is ook veiliger dan gas: de kookplaat zelf wordt niet zo heet en er is geen vlam. Bovendien is een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken.
Stapt u over van een gasfornuis naar inductie, controleer dan of uw pannen geschikt zijn. Inductie werkt met magneten. Uw pannen moeten dus een bodem hebben die magnetiseerbaar is, anders werkt verwarmen met inductiestroom niet. Daarvoor moet er een stalen laag in de bodem zitten. Pannen van alléén roestvrijstaal (rvs), koper of aluminium, of keramische (oven)schalen, werken niet op inductie. Maar er zijn ook rvs- of koperen pannen die wel een metalen laag in de bodem hebben en gietijzeren pannen kunt u ook blijven gebruiken. U kunt dit checken met een magneetje: blijft deze plakken, dan is de pan geschikt voor koken op inductie.