Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat - bewust of onbewust - is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes. Het voorkomen van zwerfafval is een gedeelde verantwoordelijkheid, maar ook bij het opruimen ervan kan iedereen helpen. 

Feiten en cijfers

Veel zwerfafval blijft oneindig liggen als het niet opgeruimd wordt. Het gaat dan om afval van glas, aluminium, plastic (zoals petflesjes) of waar microplastics in zitten (sigarettenpeuken). Afval van plastic verbrokkelt, maar de microplastics blijven altijd aanwezig. Andere afvalsoorten breken wel af, maar de afbreektijd kan erg verschillen. Een aantal cijfers op een rijtje:

Zelf in actie komen

Wilt u zelf in actie komen bijvoorbeeld door zwerfafval op te ruimen? Dat wordt gewaardeerd! Niet alleen door de gemeente, maar ook door buurtbewoners. Het rapen van alle beetjes helpt. Ook andere initiatieven zijn welkom. Heeft u een vraag, of heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de gemeente via 14071. Wij helpen u graag verder.

  • Tip 1: word Supporter van Schoon(externe link)! U registreert u dan via die website en meld daar ook uw opruimactie aan. U komt dan ook in aanmerking voor een gratis opschoonpakket. Alle aangemelde acties door u en van anderen zijn makkelijk te vinden én te ondersteunen.
  • Tip 2: laat zien dat u meehelpt uw buurt schoon te houden door op sociale media een foto te plaatsen van geraapt zwerfafval onder #CleanupVoorschoten.

Wat doet de gemeente aan zwerfafval?

In gemeente Voorschoten zorgen eigen medewerkers en medewerkers van de Maregroep ervoor dat de straten worden gereinigd en geprikt. Wekelijks worden ongeveer 15 volle vuilniszakken met zwerfafval gevuld. De Maregroep leegt daarnaast wekelijks de 300 afvalbakken die de gemeente telt.

Ervaart u overlast van zwerfafval en hebt u hulp nodig van de gemeente om dit te verhelpen? Dan kunt u dit via ons meldingen systeem van de gemeente (externe link)melden.

Meer weten over zwerfafval en de gevolgen ervan?

Kijk dan eens op