Gisteren vierden bewoners, medewerkers, samenwerkingspartners en genodigden de overdracht van Huize Bijdorp aan erfpachter Huize Bijdorp Voorschoten B.V. Wethouder Hans van der Elst bedankte met name de zusters Dominicanessen en de directeur van de werkorganisatie Peter Meijs voor hun inzet.

Bijna 147 jaar geleden koopt de congregatie van de Heilige Catharina van Siëna de buitenplaats Bijdorp. De zusters besluiten er een school op te richten voor jonge juffrouwen van deftige stand om ze een beschaafde en godsdienstige opleiding te geven. Na een rijke geschiedenis starten de zusters in 2017 met plannen voor de toekomst van hun buitenplaats, binnen de kernwaarden van de congregatie. De congregatie wil de poorten openen en van de buitenplaats een plek maken om te wonen, werken, leven en leren. De maatschappelijke betekenis is van groot belang.

Groot respect voor de zusters Dominicanessen

Om te vieren dat de overdracht aan erfpachter Huize Bijdorp Voorschoten B.V is afgerond, is er een feestelijke bijeenkomst. Wethouder Hans van der Elst: “Ik heb groot respect voor de zusters Dominicanessen die tijd, geld en lef hebben gestoken in het behoud van Huize Bijdorp voor de verre toekomst. Geweldig dat dit door hun ambitie en strakke aanpak in zo’n relatief korte tijd is geslaagd. Namens het college feliciteer ik de zusters van harte met dit bijzondere resultaat.”

Schaal met inscriptie voor Peter Meijs

Met het overhandigen van een schaal met inscriptie van de gemeente Voorschoten bedankt de wethouder ook Peter Meijs, die de overgang van klooster naar een nieuwe toekomst voor de buitenplaats in goede banen weet te leiden. “Zonder Peter hadden we vandaag hier niet gestaan. Ik heb met de zusters overleg gehad en die vinden allen dat deze bijzondere prestatie aandacht verdient. Door openstelling en behoud van de buitenplaats zal heel Voorschoten voordeel hebben van zijn inspanningen.”