Zaterdag 21 januari organiseerden auteur Marijke Osinga en de Oogvereniging in Bibliotheek Voorschoten de workshop Gezien. De gemeente heeft toegankelijkheid hoog in het vaandel staan. Daarom was ook wethouder René Zoetemelk aanwezig.

Dorpsgenoot Marijke Osinga is auteur van het boek ‘Gezien – Leven met een visuele beperking’. Zelf rolstoelafhankelijk en visueel beperkt, vertelt Marijke over de gesprekken met de hoofdpersonen in haar boek. Van een oudere die graag fietst tot een migrant die de Nederlandse taal wil leren: de geportretteerden zijn actief in de maatschappij en genieten van het leven.

Simulatiebril

Ook Mark Scholten deelt zijn persoonlijke ervaringen met de ongeveer vijftig deelnemers aan de workshop. Vervolgens legt Rik Wouters uit wat de Oogvereniging kan betekenen. Tot slot mogen bezoekers met een simulatiebril en een taststok zelf ervaren hoe het is om minder te zien. Voor bibliotheekbezoekers is er bovendien een tentoonstelling van foto's uit Marijkes boek.

Met elkaar delen wat er speelt

“Ik was blij verrast door de grote opkomst”, kijkt wethouder René Zoetemelk terug. “Juist doordat ik zag hoe inwoners met een visuele beperking binnenkwamen, realiseerde ik me hoe belangrijk het is om toegankelijkheid in Voorschoten goed te regelen. Als we door dit soort ontmoetingen met elkaar delen wat er speelt, dan kunnen we daar zo goed mogelijk op reageren.”

Internationale Dag van de Witte Stok

Toegankelijkheid heeft dus aandacht van de gemeente. Wethouder Zoetemelk: “Verder gaan we bespreken op welke manier we 15 oktober kunnen deelnemen aan de Internationale Dag van de Witte Stok. Ik vind het heel mooi, zoals deze middag in de bibliotheek duidelijk maakte dat we actief met toegankelijkheid moeten doorgaan.”

Melding doen?

Ligt een stoeptegel los, is ergens straatverlichting kapot, ziet u een onveilige verkeerssituatie? De gemeente stelt het op prijs als inwoners een melding doen. Dat kan op de website onder het kopje Woon- en leefomgeving of via telefoonnummer 14071.