Als u een woning huurt is het moeilijker om zelf te verduurzamen. U kunt bijvoorbeeld niet zomaar isoleren of zonnepanelen laten plaatsen, maar u kunt dit (en soortgelijke zaken) wel bespreken met uw verhuurder. Ook kunt u zelf al aan de slag met het nemen van kleine, laagdrempelige energiebesparende maatregelen.

Zelf energiebesparende maatregelen nemen

Energie besparen kan heel simpel en zonder dat het veel geld kost. Uw deuren sluiten, korter douchen en apparaten uitzetten zijn hier voorbeelden van. Als u al deze maatregelen bij elkaar optelt scheelt dat een hoop op de energierekening! Kijk voor meer informatie op de pagina over energiebesparing of op de websites van het Duurzaam Bouwloket en Milieu Centraal.

Verhuurder voorstellen om huis te verduurzamen

Als huurder kan het lastig zijn aanpassingen aan uw woning te maken. De verhuurder zal er namelijk grotendeels voor moeten betalen: isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen vallen onder zijn verantwoordelijkheid. Dan is het dus belangrijk dat u verhuurder er iets voor terugkrijgt.

U kunt u verhuurder overhalen door afspraken te maken over de huurprijs. Stel bijvoorbeeld voor dat u een paar jaar de maximale huurverhoging zal betalen. Bij een volgende huurder kunt u verhuurder sowieso meer vragen voor het huis en het huis wordt ook meer waard door de duurzaamheidsmaatregelen. U kunt dit geld als huurder aan de andere kant ook weer terugverdienen doordat uw energierekening lager wordt als bijv. uw huis is geïsoleerd. Zonnepanelen leveren uw huisbaas een rendement op van 7% per jaar en over het gebruik ervan kan je afspraken met hem maken. Als huurder heeft u natuurlijk andere voordelen van een duurzamer huis doordat u betere leefomstandigheden hebt. Bijvoorbeeld minder vocht of een warme vloer.

Het kan helpen om uw verhuurder op het bestaan van subsidies te wijzen. U kunt het project, de kosten en de opbrengsten ervan zelfs voorrekenen. In veel gevallen zal de uitkomst uw verhuurder meevallen: het verduurzamen van een huis is de afgelopen jaren snel goedkoper geworden.

Ik verhuur een woning

Door uw woningbezit te verduurzamen ontwikkelt u vastgoed dat klaar is voor de toekomst. De waarde en kwaliteit neemt flink toe, wat het aantrekkelijk maakt voor huurders. Door uw woning te isoleren bespaart u veel energie en verbetert u de Energie-Index (EI) en het energielabel. Dit zal leiden tot een waardestijging van uw woning. Voor de huurder is een goed geïsoleerde woning een comfortabele en gezonde plek om te wonen. Bovendien kan de huurder flink besparen op het gebruik van gas. Dat is met het oog op de stijgende gasprijzen mooi meegenomen.

Voor particuliere verhuurders zijn er twee subsidieregelingen beschikbaar om woningen te verduurzamen. Ten eerste komt u als particuliere verhuurder in aanmerking voor de ISDE subsidie als u een zonneboiler of warmtepomp aanschaft voor uw bezit. U moet dan een zakelijke subsidieaanvraag doen. Verder is in April 2022 de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) in het leven geroepen. Deze subsidieregeling biedt particuliere verhuurders de gelegenheid om subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van hun huurwoningen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens (=€ 763,47).