Trouwen.

Algemene informatie

Gefeliciteerd, u gaat trouwen of gaat een geregistreerd partnerschap aan! Een leuke tijd met alle voorbereidingen. Maar ook moet u een aantal zaken met de gemeente regelen. Hier leest u meer informatie over deze voorbereidingen, over de trouwlocaties in Voorschoten en onze trouwambtenaren.De informatie ter voorbereidingen voor een geregistreerd partnerschap zijn hetzelfde als voor een huwelijk.

Aanpassingen coronavirus

Door het coronavirus zijn wij genoodzaakt de afspraken voor de huwelijken op een andere manier te laten verlopen dan u van ons gewend bent. Het is mogelijk huwelijken te plannen maar de uitvoer hiervan zal wel binnen de richtlijnen omtrent het coronavirus moeten passen.

Bekijk alle geldende maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Melding voorgenomen huwelijk (ondertrouw)

Voordat u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, maakt u een melding van uw voorgenomen huwelijk. Dit was vroeger de ondertrouw. Regel dit minimaal 14 dagen en maximaal één jaar voordat u gaat trouwen. U geeft dan ook gelijk twee, drie of vier meerderjarige personen op als uw getuigen. Een melding voorgenomen huwelijk regelt u bij gemeente Voorschoten online. Hiervoor hebben u en uw partner DigiD nodig. U kiest uw datum, uw locatie en uw trouwambtenaar.  Deze keuze is nog niet definitief. Na uw aanvraag bekijkt de gemeente uw keuzes en neemt dan contact met u op.

De trouwambtenaar

U wordt getrouwd door een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand. Het is belangrijk om uw wensen en ideeën te bespreken. Zo kunnen we kijken wat er mogelijk is op deze voor u zo speciale dag. In principe voert de trouwambtenaar die uw huwelijk gaat voltrekken altijd een persoonlijk voorbereidend gesprek met u. Wij proberen rekening te houden met uw voorkeur en uitsluitend in overleg met de trouwambtenaar. Als u kiest voor een kosteloze of eenvoudige ceremonie bepaalt de gemeente Voorschoten welke ambtenaar u trouwt.
Bekijk de trouwambtenaren van Voorschoten.

Eenmalige trouwambtenaar

Het is mogelijk om iemand uit uw omgeving voor één dag aan te stellen als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) van de gemeente Voorschoten.

  • de gewenste bekende heeft een geldige aanwijzing tot trouwambtenaar en is beëdigd bij de rechtbank of;
  • de gewenste bekende heeft een opleiding tot trouwambtenaar gevolgd en is vervolgens beëdigd bij de rechtbank; 
  • wij moeten uw verzoek uiterlijk 2 maanden voor de datum van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben ontvangen.

Contactformulier trouwambtenaar 

Alleen de speech door uw eigen bekende

Aan de benoeming tot trouwambtenaar voor 1 dag zijn kosten verbonden. Wil u de kosten voorkomen, of voldoet uw gewenste bekende niet aan de voorwaarden? Dan kunt u ook alleen de speech laten verzorgen door uw eigen bekende. Dan zorgt een trouwambtenaar van de gemeente Voorschoten voor het officiële gedeelte: het jawoord en ondertekenen van de akte.

Getuigen

U moet minimaal 2 en maximaal 4 getuigen hebben bij een huwelijk. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. Heeft u zelf geen getuigen, dan kunnen wij die voor u regelen.

Trouwen in uw eigen huiskamer of andere locatie in Voorschoten

In Voorschoten is trouwen op eigen locatie mogelijk. U kunt in onze gemeente in uw woonhuis of andere locatie elkaar het ja-woord geven. Het verzoek moet minimaal 2 maanden voor het huwelijk ingediend worden.

Contactformulier trouwlocatie 

Huwelijkslocaties in Voorschoten   

Voorschoten kent verschillende mooie huwelijkslocaties voor uw huwelijksvoltrekking.
Bekijk het overzicht van alle huwelijkslocaties in Voorschoten.

Naamgebruik

U kunt nadat het huwelijk/partnerschap is gesloten uw naamgebruik wijzigen. Als u kiest voor de naam van uw partner zal in alle officiële documenten (bijvoorbeeld paspoort) eerst uw eigen naam vermeld gevolgd door de naam van uw echtgenoot/partner. Als aanschrijfnaam van overheidsinstellingen wordt de naam gebruikt zoals u aangegeven heeft.
De verklaring ondertekent u in uw eigen woonplaats.

De nadruk bij naamgebruik ligt op gebruiken: uw eigen (juridische) geslachtsnaam wijzigt niet. Het Nederlandse namenrecht kent dit niet. Als Nederlander getrouwd in Nederland, houdt u daarom altijd uw eigen geslachtsnaam. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de huwelijksakte en het trouwboekje. Daarop staat de geslachtsnaam voor het huwelijk en de geslachtsnaam na het huwelijk. Deze is voor Nederlanders altijd hetzelfde.

U kunt beiden kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • Uw eigen naam
  • Naam van de partner
  • Naam van de partner, gevolgd door de eigen naam
  • Eigen naam, gevolgd door de naam van de partner.

Op de volgende manieren kunt een wijziging van uw naamgebruik aanvragen:

Kosten 2022

Voor de huwelijksvoltrekking in de Raadzaal van het gemeentehuis worden de volgende kosten in rekening gebracht:
Maandag t/m donderdag€ 482,-
Vrijdag€ 640,-
Zaterdag t/m zondag€ 896,-
Eenvoudige ceremonie (Op ma t/m do om 10:00/10.30/11:00) € 219,-
De gemeentelijke kosten voor de huwelijksvoltrekking in een van de andere locaties dan het gemeentehuis bedragen:
Maandag t/m vrijdag€ 413,-
Zaterdag t/m zondag€ 454,-
Dit is exclusief de kosten van de huwelijkslocatie.
Trouw/GP boekje€ 25,30,-
Als u geen eigen getuige meeneemt, maar gebruik maak van een getuige van de gemeente€ 23,75,-
Eenmalige BABS€ 82,35,-
Verklaringen van huwelijksbevoegdheid€ 25,10,-
Uittreksels, akten€ 14,30,-

Ceremonie

Kosteloos trouwen

Kosteloos trouwen kan op dinsdag en donderdag om 9 uur. Deze mogelijkheid bestaat alleen als tenminste één van u ingeschreven is in de gemeente Voorschoten.  Bij een gratis voltrekking van het huwelijk of geregistreerd partnerschap betaalt u wel de kosten voor het trouwboekje. De ambtenaar van de burgerlijke stand heet u welkom en gaat daarna meteen over tot de voltrekking. Dat wil zeggen: de belofte en het ondertekenen van de akte. Alleen het bruidspaar en de getuigen zijn bij de ceremonie aanwezig.

Eenvoudige ceremonie

Op maandag tot en met donderdag om 10:00 uur, 10.30 uur en 11:00 uur is er de mogelijkheid om via een eenvoudige huwelijksceremonie te trouwen. U wordt in de Raadzaal getrouwd door een trouwambtenaar. De ceremonie duurt maximaal vijftien minuten waarbij er door de trouwambtenaar een algemene, korte speech wordt gehouden. U heeft geen voorbereidend gesprek met de trouwambtenaar. U of uw partner hoeft niet in Voorschoten te wonen om gebruik te kunnen maken van de eenvoudige huwelijksceremonie. Tijdens de eenvoudige ceremonie is het niet mogelijk om muziek te laten horen of een gastspreker uit te nodigen. Ook is er geen bode aanwezig en ligt de rode loper niet uitgerold.

Omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk

U kunt uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. Hiervoor ondertekent u de akte van omzetting. Er zijn geen getuigen nodig en u hoeft elkaar geen jawoord te geven.

Geen ceremonie

Wil u geen ceremonie? Dan komt u met uw partner naar het gemeentehuis om de akte van omzetting te ondertekenen.

Met ceremonie

Wil u wel een ceremonie, neemt u dan contact met ons op.

Overige voorwaarden

  • Het is niet toegestaan om in en rondom het gemeentehuis te strooien met strooisels zoals confetti of rijst.
  • Dieren zijn niet toegestaan tijdens de ceremonie met uitzondering van hulpdieren.
  • In verband met het milieu raadt de gemeente het oplaten van ballonnen af.

Huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen of huwelijkse-/partnerschapsvoorwaarden

Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid.

Wanneer wordt gesproken over bruidspaar, huwelijk, trouwen en trouwdag wordt respectievelijk ook bedoeld geregistreerd partners, geregistreerd partnerschap, partnerschap registreren en partnerschapsdag.  

Contact

U kunt voor informatie contact opnemen via het contactformulier of een e-mail sturen naar trouwen@voorschoten.nl.
Postadres: Postbus 393, 2250 AJ Voorschoten.