Trouwen.

Algemene informatie

Gefeliciteerd, u gaat trouwen of gaat een geregistreerd partnerschap aan! Een leuke tijd met alle voorbereidingen. Maar ook moet u een aantal zaken met de gemeente regelen. Hier leest u meer informatie over deze voorbereidingen, over de trouwlocaties in Voorschoten en onze trouwambtenaren.
De voorbereidingen voor geregistreerd partnerschap zijn hetzelfde als voor trouwen.

Aanpassingen coronavirus

Door het coronavirus zijn wij genoodzaakt de afspraken voor de huwelijken op een andere manier te laten verlopen dan u van ons gewend bent. Het is mogelijk weer huwelijken te plannen maar de uitvoer hiervan zal wel binnen de richtlijnen omtrent het coronavirus moeten passen.

Bekijk alle geldende maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Melding voorgenomen huwelijk (ondertrouw)

Voordat u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, maakt u een melding van uw voorgenomen huwelijk. Dit was vroeger de ondertrouw. Regel dit minimaal 14 dagen en maximaal één jaar voordat u gaat trouwen. U geeft dan ook gelijk twee, drie of vier meerderjarige personen op als uw getuigen. Een melding voorgenomen huwelijk regelt u bij gemeente Voorschoten online. Hiervoor hebben u en uw partner DigiD nodig. U kiest uw datum, uw locatie en uw trouwambtenaar.  Deze keuze is nog niet definitief. Na uw aanvraag bekijkt de gemeente uw keuzes en neemt dan contact met u op.

Let op! Op het moment is het erg druk. Daarom kan het voorkomen dat het langer duurt voordat u een reactie krijgt op uw melding voorgenomen huwelijk. Houd hier rekening mee. Heeft u vragen? Vul dan het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

De trouwambtenaar

U wordt getrouwd door een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand. Het is belangrijk om uw wensen en ideeën te bespreken. Zo kunnen we kijken wat er mogelijk is op deze voor u zo speciale dag. In principe voert de trouwambtenaar die uw huwelijk gaat voltrekken altijd een persoonlijk voorbereidend gesprek met u. Bij de verklaring kunt u kiezen welke trouwambtenaar uw huwelijk zal gaan voltrekken. Wij proberen rekening te houden met uw voorkeur en uitsluitend in overleg met de trouwambtenaar. Als u kiest voor een kosteloos huwelijk bepaalt de gemeente Voorschoten welke ambtenaar u trouwt. U kunt uw keuze voor een trouwambtenaar ook digitaal doorgeven wanneer u uw trouwdatum reserveert. Bekijk de trouwambtenaren van Voorschoten.

Eenmalige trouwambtenaar

Het is mogelijk om iemand uit uw omgeving voor één dag aan te stellen als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) van de gemeente Voorschoten. Deze persoon moet al trouwambtenaar zijn, dan kan diegene u trouwen. De leges hiervoor bedragen €79,90 -. Dit bedrag is exclusief de huwelijksleges. Neem hiervoor contact op met de gemeente via het contactformulier

Pilot: Trouwen in uw eigen huiskamer

De gemeente Voorschoten is gestart met een pilot waarin trouwen op eigen locatie mogelijk is. U kunt in onze gemeente in uw woonhuis elkaar het ja-woord geven. Het verzoek moet minimaal zes weken voor het huwelijk/geregistreerd partnerschap ingediend worden. U kunt voor informatie contact opnemen via het contactformulier of een e-mail sturen naar trouwen@voorschoten.nl.

Huwelijkslocaties in Voorschoten

Voorschoten kent verschillende mooie huwelijkslocaties voor uw huwelijksvoltrekking. U kunt overzicht van alle huwelijkslocaties in Voorschoten bekijken.

Naamgebruik

Tijdens het bovengenoemde gesprek ondertekent u een 'verklaring naamgebruik'. De verklaring ondertekent u in uw eigen woonplaats. U kiest dan welke naam u na het huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt gebruiken. Het gaat alleen om de naam waarmee u aangeschreven wilt worden door officiële instanties.

U kunt beiden kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • Uw eigen naam
 • Naam van de partner
 • Naam van de partner, gevolgd door de eigen naam
 • Eigen naam, gevolgd door de naam van de partner.

Kosten 2021

Voor de huwelijksvoltrekking in de Raadzaal van het gemeentehuis worden de volgende kosten in rekening gebracht:
Maandag t/m donderdag 475,-
Vrijdag 631,-
Zaterdag t/m zondag 884,-
Eenvoudige ceremonie (Op ma t/m do om 10:00/10.30/11:00) € 216,-
De gemeentelijke kosten voor de huwelijksvoltrekking in een van de andere locaties dan het gemeentehuis bedragen:
Maandag t/m vrijdag 407,-
Zaterdag t/m zondag 448,-
Dit is exclusief de kosten van de huwelijkslocatie.
Trouw/GP boekje 24,95,-
Als u geen eigen getuige meeneemt, maar gebruik maak van een getuige van de gemeente 23,40,-
Eenmalige BABS 81,20,-
Verklaringen van huwelijksbevoegdheid 24,60,-
Uittreksels, akten € 14,00,-

Kosteloos trouwen

Op dinsdag en donderdag om 9.00 uur bestaat de mogelijkheid voor een kosteloze huwelijksvoltrekking in de fractiekamer van het gemeentehuis. Aan de mogelijkheid om kosteloos te trouwen is de voorwaarde verbonden dat één van de partners ten tijde van de voltrekking van het huwelijk als inwoner van Voorschoten in de gemeentelijke BRP basisregistratie persoonsgegevens ingeschreven staat.

Bij een gratis voltrekking van het huwelijk of geregistreerd partnerschap betaalt u wel voor het trouwboekje wanneer u hiervoor kiest. De kosten hiervoor zijn € 24,55,-.

Voorwaarden en toestemming

Om te kunnen trouwen is er een aantal voorwaarden:

 • U en uw partner zijn allebei 18 jaar of ouder.
 • U mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
 • U mag niet trouwen met uw eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus.
 • U mag niet gedwongen worden om te trouwen.

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Overige voorwaarden

 • Het is niet toegestaan om in en rondom het gemeentehuis te strooien met strooisels zoals confetti of rijst.
 • Dieren zijn niet toegestaan tijdens de ceremonie met uitzondering van hulpdieren.
 • In verband met het milieu raadt de gemeente het oplaten van ballonnen af.