Steenbreek: samen voor een biodivers en klimaatbestendig Voorschoten
Om de afname van het aantal insecten tegen te gaan en hitte-, droogte- en wateroverlast te beperken is de gemeente Voorschoten aangesloten bij Stichting Steenbreek. Deze stichting zet zich in om de leefomgeving te vergroenen. In het kort gezegd: steen eruit, plant erin. Door tuinen groener te maken worden ze klimaatbestendiger, mooier en vergroten ze het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een groener Voorschoten! Doet u mee?
Waarom een groener Voorschoten?
Het klimaat verandert. Langere periodes van droogte wisselen af met extreme regenbuien waardoor de kans op wateroverlast toeneemt. Door uw tuin te vergroenen wordt uw tuin klimaatbestendiger en komen er meer vogels en insecten. Groen heeft veel positieve effecten:
- Groen verhoogt de waarde van uw woning of bedrijfspand
- Groen zorgt voor meer bijen die nu met uitsterven worden bedreigd
- Groen heeft een positief effect op gezondheid en welzijn
- Groen geeft in de zomer extra verkoeling
- Groen verbetert de luchtkwaliteit en verlaagt de concentratie CO₂
Wat kunt u zelf doen?
Als inwoner van Voorschoten kunt u zelf een bijdrage leveren aan een biodivers en klimaatbestendig Voorschoten. We kunnen uw hulp goed gebruiken want als Voorschotenaar kunt u invloed uitoefenen waar de gemeente dat niet kan: op eigen terrein. Benieuwd hoe u zelf uw steentje bij kunt dragen? Hieronder vindt u meer informatie.
Ontharding
Ontharding is het vervangen van tegels of andere verharding door groen. Een simpele, maar effectieve vorm van klimaatadaptatie die bijdraagt aan biodiversiteit. Verharding houdt warmte vast, dit zorgt ervoor dat hete periodes nog heter worden. Ook kan het water niet goed weglopen door verharding. Groen daarentegen zorgt voor koeling door verdamping en schaduw. Ook zorgt het ervoor dat regen makkelijk weg kan stromen in de aarde. Wanneer u kiest voor de juiste beplanting kunt u bijdragen aan de biodiversiteit in Voorschoten. Op deze Steenbreek pagina vindt u meer informatie over hoe u ontharding in uw tuin kunt aanpakken.
Kies voor planten die bijdragen aan de soortenrijkdom
Op deze website kunt u de biodiversiteitswijzer doen. Deze helpt u bij het kiezen van beplanting voor uw tuin of balkon. Voor tips over een biodiverse aanplant kunt u het pdf-bestand onderaan deze webpagina downloaden.
Wanneer daar ruimte voor is kunt u ervoor kiezen om een boom in uw tuin te planten. Bomen zorgen bomen voor schaduw en verkoeling in de tuin, verbeteren de luchtkwaliteit, bieden privacy en ze verhogen de waarde van vastgoed. Wanneer u de juiste boom kiest kunnen verschillende
dieren, zoals vogels hiervan profiteren. Op deze Steenbreek pagina staat beschreven waar u op moet letten bij het planten van een boom.
Regenpijp afkoppelen
Het regen dat op uw dak valt komt doorgaans terecht in het riool. Bij hevige regenval kan dit het riool overbelasten waardoor er wateroverlast ontstaat. Het huidige rioolsysteem in Voorschoten is grotendeels een gemengd stelsel, dat wil zeggen dat het afvalwater samen met het regenwater door eenzelfde stelsel wordt afgevoerd naar de zuivering. Terwijl het relatief schone regenwater niet gezuiverd hoeft te worden. Het regenwater kan beter benut worden voor voor bijvoorbeeld het toilet en de douche of het besproeien of vernatten van de tuin. Door de regenpijp los te koppelen van het riool en uit te laten komen op een regenton of andere vorm van waterberging of opvang kunt u het water op benutten op een manier die niet voor overlast zorgt. Zo hoeft u onder andere geen kostbaar drinkwater te gebruiken om uw tuin te besproeien. Op deze website staat een uitgebreid stappenplan over hoe u het best uw regenpijp kunt afkoppelen.
WADI in uw tuin
WADI staat voor Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Een WADI is een begroeide greppel, eventueel met grind erin, die bij warm en droog weer droog staat en zich bij regenbuien vult met water. Het aanleggen van een WADI zorgt ervoor dat bij hevige regenval uw tuin minder snel onderloopt. Het is mogelijk om uw regenpijp af te koppelen richting uw WADI.
Groen of blauw dak
Heeft u een plat dak? Dan kunt u ervoor kiezen om dit dak groen of blauw in te richten. Het dak kan gebruikt worden voor het bergen van regenwater en het versterken van biodiversiteit. Daarnaast zorgt een groen/blauw dak voor extra isolatie waardoor het in de zomer koeler blijft in huis en in de winter warmte vasthoudt. Voor meer informatie over groenblauwe daken klikt u hier.
Regenton
Uw regenpijp kan worden afgekoppeld naar een regenton. Het water in deze regenton kunt u vervolgens gebruiken om in drogere periodes uw planten water te geven. Zorg ervoor dat er voldoende inhoud in de regenton past. Wanneer u wil voorkomen dat de regenton overstroomt is het een optie om te kiezen voor een regenton in combinatie met een infiltratiekrat. Wanneer de regenton vol zit zal het water onder de grond in een infiltratiekrat terecht komen. Vanuit deze infiltratiekratten kan het dan langzaam de aarde infiltreren.
Nutsvoorziening regenwater
Het is mogelijk om opgevangen regenwater te gebruiken voor doeleinden zoals het doorspoelen van het toilet. Zo spoelt u geen drinkwater door de WC en bespaart u waterkosten. Ook vergemakkelijkt regenwater het reinigen van het toilet omdat het minder aanslag achterlaat en vertraagt het de slijtage aan uw leidingen. Het installeren van een regenwatersysteem is kunt u het best laten doen door een professional.
Adopteer een stukje groen of leg een geveltuin aan
Heeft u geen tuin maar wil u toch een bijdrage leveren aan een biodivers en klimaatbestendig Voorschoten? Of kunt u geen genoeg krijgen van het tuinieren? Dan kunt u ervoor kiezen om aan de slag te gaan in de openbare ruimte. U kunt een boomspiegel inrichten, geveltuin aanleggen, of een beplantingsvak adopteren. Meer informatie over hoe u dit kunt aanpakken vindt u op de pagina meedoen met groen.