In een groene omgeving is het prettig wonen, leven en spelen. Het ziet er gezellig uit en ook de vlinders en bijen worden er blij van. Kan het groen in uw buurt wel wat kleur gebruiken? Adopteer dan een stukje openbaar groen! Veel bewoners zijn u voorgegaan. Bekijk ook de voorbeelden ter inspiratie.De gemeente heeft ook een folder gemaakt: Meedoen met Groen.

Hoe werkt het?

U meldt bij de gemeente welk stuk grond u graag wilt adopteren. Dit kan alleen of samen met uw buren. De gemeente gaat vooraf voor u na of het stuk(je) groen in aanmerking komt voor adoptie. Vervolgens neemt de gemeente contact met u op om een afspraak te maken.

Heeft u al nagedacht over de planten? Tijdens de afspraak kunt u dit samen met de gemeente bespreken. De beheerder kan u hierover ook adviseren en heeft misschien tips over het onderhoud. De afspraken over beheer worden vastgelegd in een overeenkomst. Bekijk ook het stappenplan voor het adopteren van groen.

Interesse?

Heeft u interesse in adoptiegroen? U kunt zich aanmelden voor een afspraak via het e-mailadres groen@voorschoten.nl. Hier kunt u ook terecht met u vragen over openbaar groen. Of neem contact op via telefoonnummer 14 071. Ook bedrijven kunnen openbaar groen in Voorschoten adopteren.

Boomspiegel en geveltuin

U kunt ook de grond rondom de boom in uw straat beplanten en onderhouden, door een boomspiegel te adopteren. Ook aanleg van een geveltuin is mogelijk. U mag anderhalve tegel langs de gevel verwijderen en hier planten inzetten. Natuurlijk zijn er plekken waar het adopteren van een boomspiegel lastig is. Om u op weg te helpen hebben we spelregels opgesteld voor boomspiegels en geveltuinen.

Groen beperkt gevolgen hevige buien

Hoe groener de omgeving, hoe beter het is voor mens, dier en natuur. We hebben de laatste jaren steeds vaker te maken met hevige regenbuien. Meer grond en planten zorgen ervoor dat het regenwater snel kan worden afgevoerd en kunnen voorkomen dat straten blank komen te staan.