De oorlog in Oekraïne houdt ons allemaal bezig. Er zijn inmiddels meer dan vier miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht. Ook in Voorschoten komen Oekraïners om hulp vragen. Op deze pagina vindt u meer informatie.

Opvang van vluchtelingen in Voorschoten

De gemeente Voorschoten gaat voor 50 vluchtelingen noodopvangplekken realiseren in een gedeelte van het gemeentehuis. Op dit moment vinden de voorbereidende werkzaamheden voorafgaand aan de verbouwing plaats. De vluchtelingen kunnen vanaf begin mei in het gemeentehuis terecht, voor een periode van ten minste 6 maanden.

Oekraïners die al in Voorschoten zijn en zich afvragen waar ze naartoe kunnen, kunnen zich melden bij de gemeente. 

Inschrijven bij de gemeente

Oekraïners die reeds in Voorschoten verblijven, bijvoorbeeld bij familie of vrienden, moeten zich inschrijven bij de gemeente. Inschrijven kan op het tijdelijke verblijfadres. Na de inschrijving krijgen vluchtelingen een burgerservicenummer (BSN). Dit is nodig voor het aanvragen van regelingen. Doe de inschrijving daarom zo snel mogelijk. Maak een afspraak via Afspraak maken en inplannen | Voorschoten

Hoe kunt u helpen?

Wilt u helpen? De gemeente Voorschoten komt graag in contact met inwoners met een Oekraïense achtergrond, grondige kennis van de cultuur en/of zij die de taal machtig zijn, die in de nabije toekomst als buddy willen optreden voor Oekraïense vluchtelingen in Voorschoten. Meldt u aan via oekraine@voorschoten.nl.

We merken dat er op veel plekken initiatieven ontstaan om hulp te bieden aan de getroffen Oekraïners. Dit is hartverwarmend. De gemeente vraagt alle Voorschotense inwoners en organisaties die zelf iets willen organiseren contact op te nemen met Hulpacties voor Oekraine - Vrijwilligvoorschoten, georganiseerd door Voorschoten voor Elkaar. 

Ook VluchtelingenWerk Nederland is hard op zoek naar vrijwilligers. U kunt zich hier aanmelden. 

Zelf Oekraïners opvangen? 

Het is goed om te weten dat het Oekraïners in Nederland vrij staat te logeren bij vrienden, familie of kennissen. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken en het is van belang dat gastgezinnen zich realiseren waar ze aan beginnen. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang de oorlog gaat duren en hoe lang mensen opvang nodig hebben. De organisatie Takecarebnb heeft veel ervaring met het opvangen van vluchtelingen bij gastgezinnen.

Voor meer informatie en aanmelden als logeeradres zie: Takecarebnb of Steun Oekraïense vluchtelingen (vluchtelingenwerk.nl). Deze vluchtelingen stromen niet door naar de noodopvang van de gemeente. Inwoners blijven dus verantwoordelijk als ze iemand opvangen in eigen huis.  

Hulplijn Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft een hulplijn geopend voor mensen die uit Oekraïne gevlucht zijn. Via Whatsapp kunnen er vragen gesteld worden in het Oekraïens en Engels. Vrijwilligers beantwoorden die vragen in de taal waarin de vragen binnenkomen. Waar het Rode Kruis zelf niet kan helpen, wordt men doorverwezen naar gespecialiseerde instanties.
De hulplijn is te bereiken via 06-48158053.

Mensen die in het Nederlands hulp willen vragen of bieden, kunnen terecht bij de Nederlandstalige ‘Informatielijn Oekraïne’. Ze kunnen bijvoorbeeld contact opnemen met vragen over hoe ze tijdelijke huisvesting kunnen aanbieden. De Informatielijn Oekraïne is op werkdagen tussen 9.00 en 21.00 uur bereikbaar via 070-4455888.

Overige informatieve links

Meer informatie

Onderstaand vindt u een overzicht van algemene informatie over de situatie in Oekraïne.