Overal in Nederland kan zich een ramp voordoen, ook in uw omgeving. Het kan zijn dat de stroom langere tijd uitvalt, er geen water uit de kraan komt, er sprake is van extreem weer of dat u tijdelijk uw huis moet verlaten vanwege explosiegevaar, een grote brand of andere bijzondere omstandigheden. Het is goed om u hierop voor te bereiden. Lees hier meer over op de www.crisis.nl(externe link).

NL-Alert

NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming. Met NL-Alert wordt u via uw telefoon geïnformeerd over een noodsituatie in uw directe omgeving. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen.

Ontvangt u op uw mobiel nog geen berichten? Kijk op de website NL-alert(externe link) hoe u dit moet instellen.

Extreem weer

Als extreem weer op komst is, geeft het KNMI een voorwaarschuwing of weeralarm af via radio, tv en internet. Extreem weer is helaas niet altijd te voorzien. Het kan plotseling opkomen en zeer plaatselijk zijn. Kijk voor meer informatie over het weer en weeralarm altijd op de website van het KNMI(externe link)

Overstromingsrisico

Op de website www.overstroomik.nl(externe link) en de bijbehorende app kunt u zien of u in een risicogebied woont en wat u het beste kunt doen bij een overstroming.

Ontruimen

Het gevaar van brand en explosiegevaar verspreiden zich vliegensvlug. Weet u hoe u een ontruiming kunt aanpakken? Kijk voor meer informatie op www.nivb.nl(externe link)

Wat doet u als stroom of gas uitvalt?

Wat doet u als stroom of gas uitvalt? Controleer eerst of u de enige in de straat bent zonder stroom. Zo ja, dan zit het probleem in uw huisaansluiting en kunt u dit oplossen door een apparaat en/of een zekering te vervangen.

Doet uw laptop of mobiele (smart)telefoon het nog, volg dan het twitteraccount van de gemeente Voorschoten(externe link) of de berichtgeving op de website. Ook de stroom- en gasleveranciers houden u via het twitteraccount van Stedin(externe link) of het twitteraccont van Liander(externe link) en websites www.stedin.net(externe link) of www.liander.nl(externe link) op de hoogte. In andere gevallen kunt u het nationale storingsnummer bellen: 0800 – 9009 (gratis).

Voorbereid naar een evenement

Voorbereid naar een groot evenement gaan kan het verschil maken bij een calamiteit. Zorg dat u weet waar u naar toe moet als (ernstige) calamiteiten ontstaan tijdens het evenement. De organisatie van het evenement is verplicht voorzorgsmaatregelen te nemen om risico’s  te voorkomen. Als u bij het evenement bent, let dan altijd op uw eigen veiligheid. Bekijk voor meer informatie de flyer 'Voorbereid naar een evenement'.

Flyer 'Voorbereid naar een evenement'

Aanvullende informatie

Een grote ramp krijgt altijd heel veel aandacht op radio en tv. Als dat nodig is, kan de rijksoverheid bij een nationale ramp zendtijd van de publieke omroepen eisen. Gebeurt er iets in uw buurt, luister dan naar de regionale omroep, Radio West 89.3fm(externe link). Bekijk de gemeentelijke website of volg het gemeentelijke Twitteraccount.(externe link)

Via de risicokaart kunt u eenvoudig de risico's bij u in de buurt traceren door uw postcode of woonplaats in te voeren. U kunt zien of er in uw omgeving een verhoogd risico is op bijvoorbeeld een luchtvaartongeval, natuurbrand of overstroming en krijgt advies over wat u in zo'n geval moet doen.