Een vrolijk ‘hoi’, een wuivende hand, altijd een grote glimlach. En een enorme liefde voor het Sinterklaasfeest. Wie kende Ton van der Pol nu niet? Deze twee jaar geleden overleden markante Voorschotenaar kreeg vandaag een ereplek op een herinnerbankje in de Schoolstraat.

In het bijzijn van familie en vrienden onthulde burgemeester Stemerdink de herdenkingsplaquette. Een fraai metalen plaatje op het bankje aan het begin van de Schoolstraat. Met daarop Tons naam, zijn geboorte- en sterftedatum, en een QR-code. Met het scannen van deze QR-code komen voorbijgangers op een pagina van de gemeentelijke website. Daar kunnen zij meer over Ton lezen.

Burgemeester Stemerdink, samen met twee nichtjes van Ton en initiatiefnemer Dick Pol en zijn echtgenote, bij het herinnerbankje.

Burgemeester Stemerdink: “Iedereen in Voorschoten kende Ton van der Pol. Dagelijks wandelde en fietste hij door het dorp, zwaaiend en lachend naar iedereen. Mijn eerste kennismaking met Ton was in de zomer, een paar maanden na mijn installatie. Hij stapte op mij af en vroeg aan mij of de intocht van Sinterklaas deze keer wel doorging. Later hoorde ik dat hij de allergrootste fan in Voorschoten van Sinterklaas was. Na zijn overlijden kwam een initiatief uit de samenleving om voor Ton iets speciaals te organiseren. Dat vonden wij een prachtige gedachte en geste. En zo ontstond het idee om voor bijzondere Voorschotenaren zoals Ton, dit bankje te creëren. In de toekomst is naast deze plaquette voor Ton ruimte voor nog vele andere in memoriams.”  

Herinnerbankje 

De herdenkingsplaquette voor Ton van der Pol op het herinnerbankje is de eerste van velen. Inwoners kunnen vanaf nu dorpsgenoten voordragen voor deze herdenkingsplek. Dat kan via www.voorschoten.nl/herdenken-bekende-voorschotenaren. Op deze pagina is ook meer informatie over het herinnerbankje te vinden. Als een verzoek wordt ingewilligd, plaatst de gemeente een plaquette met QR-code op het bankje. Zo kan het bankje aan de Schoolstraat gaan uitgroeien tot een herinnering aan markante Voorschotenaren die de samenleving kleur hebben gegeven. 
De biografie van Ton van der Pol is te lezen op www.voorschoten.nl/biografieen.

Plaquette herinnerbankje Ton van der Pol in centrum Voorschoten