Milieuvriendelijk vervoer? Ook daar werken we aan in Voorschoten! Op deze pagina leest u hoe u hiervan gebruikt kunt maken. 

Elektrisch rijden

De gemeente Voorschoten stimuleert het gebruik van elektrisch vervoer. Want elektrische auto’s zijn schoon, stil en zuinig. Daarvoor hebben we een aantal elektrische oplaadpunten gerealiseerd in de gemeente. Dat worden er in de toekomst nog meer. Heeft u vragen over elektrisch rijden? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@voorschoten.nl.

Laadpalen

Als u in Voorschoten woont of werkt en in het bezit bent van een volledig elektrisch of een plug-in hybride voertuig, maar niet de mogelijkheid heeft om het voertuig op eigen terrein op te laden, kunt u via www.laadpaalnodig.nl/voorschoten(externe link) een laadpaal aanvragen. Via deze site kunt u ook nagaan of er in de omgeving al een openbare paal staat.

Om aanspraak te kunnen maken op een laadpaal moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U woont of werkt (minimaal 18 uur) in de gemeente Voorschoten;
 • U beschikt niet zelf over een parkeerplek op eigen terrein (onder eigen terrein vallen ook (VvE) parkeerplaatsen en/of de (verplichte) mogelijkheid tot het huren/kopen van een parkeerplaats, in combinatie met een appartement. Of parkeerplaatsen op het terrein van de werkgever, indien voor een werklocatie wordt aangevraagd;
 • Er is binnen 250 meter loopafstand geen laadpaal waar u gebruik van kunt maken;
 • U bezit een volledig elektrisch of een plug-in hybride voertuig met een minimaal volledig elektrisch bereik van 50 kilometer en u kunt dit aantonen met een koop- of leaseovereenkomst;
 • U bent in het bezit van een parkeervergunning, indien de locatie waarvoor u de aanvraag indient in een blauwe zone ligt;
 • U verklaart dat u de openbare laadpaal die u aanvraagt, minimaal drie keer per week gaat gebruiken voor het opladen van uw elektrische auto;
 • Een laadpaal wordt geplaatst wanneer er een voldoende afnamegarantie in een gebied is (per laadpaal meer dan 2000 kW/jaar).
 • Een elektrische oplaadpaal die geplaatst wordt is altijd openbaar. Deze worden nooit persoons- of kentekengebonden. 

Fiscaal voordeel elektrische auto’s

Om de aanschaf van een elektrische auto te stimuleren, gelden er tot 2024 een aantal aantrekkelijke belastingvoordelen op volledig elektrische auto’s:

 • Geen aanschafbelasting (BPM);
 • Geen wegenbelasting (MRB). Plug-in hybrides, die maximaal 50 gram CO2 per kilometer uitstoten, betalen een half tarief;
 • Lagere bijtelling (in 2022 geldt een bijtellingspercentage van 16% tot een catalogusprijs van maximaal €35.000).

Subsidieregeling elektrische personenauto’s particulieren (SEPP)

Naast belastingvoordelen is er voor particulieren ook een subsidie voor elektrische auto’s. Deze regeling geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s in de kleinere en compacte middenklasse. U kunt de SEPP aanvragen tot 31 december 2024. In 2022 kunt u €2000 subsidie krijgen voor een gebruikte elektrische auto koop of private lease. Voor nieuwe elektrische auto’s koop of private lease is dit bedrag €3350.

De elektrische auto moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer.
 • De catalogusprijs zoals geregistreerd in het kentenregister (RDW) is niet lager dan €12.000 en niet hoger dan €45.000.
 • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

U kunt de subsidie aanvragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).(externe link)

Autodelen

Steeds meer mensen delen een auto. Door een auto te delen maakt u een milieubewuste keuze en bespaart u aanzienlijk op kosten. Het is goed voor de portemonnee én het milieu. In Nederland zijn er veel keuzes om de auto te delen. 

Uw eigen auto delen

U kunt zowel uw eigen auto verhuren aan mensen in de buurt als een auto huren van een buurman of -vrouw. Dit wordt onderling autodelen (peer-to-peer car sharing) genoemd. U kunt dit doen via SnappCar(externe link). Zij zorgen dat de auto tijdens een rit allrisk verzekerd is.

Uw eigen autodeelgroep

Met een groep bekenden kunt u uw eigen autodeelgroep opzetten. De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik(externe link) helpt bij het opzetten van een eigen autodeelgroep, zodat u met meerdere personen van één auto gebruik kunt maken. Door lid te worden van de vereniging steunt u autodelen en profiteert u van de verzekering en de parkeerregeling.

Commerciële aanbieders van deelauto's

In Voorschoten kunt u gebruikmaken van twee commerciële aanbieders van deelauto's: