Het klimaat verandert. Hitte, droogte en extreme regenbuien komen steeds vaker voor. U kunt uw huis en tuin aanpassen aan deze veranderingen door uw tuin groener te maken (minder tegels), een groen dak te nemen of regenwater op te vangen.

De voordelen van meer groen (beplanting):

  • groen neemt regenwater op;
  • groen geeft schaduw en verkoeling tijdens steeds warmere zomers;
  • groen is goed voor insecten, vogels en andere dieren;
  • groen zorgt voor schonere lucht en dempt het omgevingsgeluid;
  • groen vermindert stress en is goed voor de gezondheid.

Er is veel kennis beschikbaar om u te helpen bij hoe u uw tuin groener en onderhoudsvriendelijker kunt maken. U hoeft echt geen groene vingers of veel tijd of geld te hebben om te tuinieren.

Groen dak

Een groen dak houdt uw huis koel in de zomer en neemt regenwater op. Als u een daktuin wil aanleggen, laat dan onderzoeken of uw dakconstructie het gewicht kan dragen. Een dak met lage planten (een sedumdak) weegt minder en vraagt weinig onderhoud. Op de website van Milieucentraal(externe link) vindt u meer informatie, advies en praktische tips.

Groene tuin, terras of balkon

Hoe is het in uw tuin, terras of balkon? Blijft het water staan als het hard heeft geregend? Is het te heet op een zomerse dag, omdat de zon de hele dag op uw tuin schijnt? Door wat tegels te vervangen met groen geeft u het water de ruimte om weg te stromen na een hevige regenbui. U kunt ook regenwater opvangen in een regenton of ondergronds. Kijk voor meer tips op de websites van Milieucentraal(externe link) en Steenbreek(externe link).

Groen in uw wijk

Kan het groen in uw buurt wel wat kleur gebruiken? Adopteer dan een stukje openbaar groen. U kunt ook de grond rondom de boom in uw straat beplanten en onderhouden, door een boomspiegel te adopteren. Leuk om samen te doen met een aantal buren. Ook aanleg van een geveltuin is mogelijk. U mag anderhalve tegel langs de gevel verwijderen en hier planten inzetten.