Ons klimaat verandert. Door het veranderende klimaat worden de zomers heter en droger en vallen er meer hevige regenbuien die kunnen zorgen voor wateroverlast. De overlast die mensen ervaren door het veranderende klimaat kan worden beperkt door de leefomgeving aan te passen. Deze aanpassing noemen we klimaatadaptatie.

Voorbeeld klimaatadaptatie

Een simpel voorbeeld van klimaatadaptatie is het vervangen van verharding, zoals tegels, door groen. Wanneer er tegels liggen kan het regenwater niet makkelijk de grond in zakken, er kan dan wateroverlast ontstaan. Ook houden tegels warmte vast. Groen in plaats van tegels zorgt ervoor dat het regenwater wél makkelijk in de grond kan zakken. Ook zorgt groen in hete en droge periodes voor verkoeling door verdamping en schaduw.

Wat doen wij?

De gemeente Voorschoten werkt aan klimaatadaptatie met behulp van het klimaatadaptatiebeleid dat in 2023 door de gemeenteraad is vastgesteld. In dit beleid zijn ambities en doelstellingen te vinden voor Voorschoten om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Ook staat in dit beleid de weg naar een klimaatbestendig Voorschoten in 2040 uitgestippeld. Het klimaatadaptatiebeleid van gemeente Voorschoten is te vinden als document onderaan deze pagina. De gemeente neemt zoveel als mogelijk klimaatadaptieve maatregelen mee bij herinrichting, nieuwbouw of vervanging van riolering. Denk aan de aanleg van wadi's (een groene greppel voor tijdelijke waterberging), de regenwateropvang loskoppelen van de riolering, of de aanleg van doorlatende verharding bij bijvoorbeeld parkeerterreinen.

Wat kunt u zelf doen?

Waar gemeente Voorschoten zich inzet om de openbare ruimte klimaatbestendig te maken, kunnen Voorschotenaren zelf ook klimaatadaptieve maatregelen nemen. Klimaatadaptief worden moet in samenwerking met bewoners gebeuren omdat bewoners gaan over hun eigen privéterrein, waar de gemeente maar beperkte invloed op kan uitoefenen. Er zijn verschillende manieren waarop u als bewoner klimaatadaptatief kunt zijn. Meer informatie vindt u op onze pagina Steenbreek.

Vragen?

Voor vragen over klimaatadaptatie kunt u mailen naar klimaatadaptatie@voorschoten.nl.