Vuurwerkregels

Voor het afsteken van vuurwerk gelden regels. Vuurwerk afsteken (categorie F2) mag alleen op 31 december van 18.00 tot 02.00 uur. Het kopen van F1-vuurwerk (kinder- of fopvuurwerk) is toegestaan vanaf 12 jaar en van F2-vuurwerk (o.a. cakes en fonteintjes) vanaf 16 jaar. Vuurwerk mag alleen worden verkocht op 29, 30 en 31 december. Illegaal vuurwerk mag je in Nederland niet in bezit hebben en ook niet afsteken. Het gaat onder andere om cobra’s, nitraten, vlinders, lawinepijlen, mortierbommen en strijkers.

Vuurwerkvrije zones

In Voorschoten zijn de volgende locaties (inclusief directe omgeving) aangewezen als vuurwerkvrije zones. Hier mag u op oudejaarsavond en in de nieuwjaarsnacht geen vuurwerk afsteken:

 •           Het Burgemeester Berkhoutpark (incl. gebied rond Kruispuntkerk)
 •           Het gemeentehuis aan de Leidseweg 25
 •           Het Van der Valk hotel aan de Veurseweg 180
 •           Het woonzorgcentrum Adegeest aan de Bachlaan 21
 •           Het verpleeg-en verzorgingstehuis Vlietwijk aan de Professor Einsteinweg 2
 •           De bouwplaats van verpleeg-en verzorgingstehuis Foreschate aan de Rouboslaan 1
 •           Het verpleeg-en verzorgingstehuis Oud Bijdorp aan de Veurseweg 3
 •           Kinderboerderij Voorschoten in landgoed Rosenburgh
 •           De knipmolen aan de Vliet en Wegen 3

Vreugdevuren

Grote vreugdevuren zijn verboden. Een gezellig (beperkt) sfeervuur in een vuurkorf mag wel. Doe dit in de eigen voor- of achtertuin, dus niet op de openbare weg. Let op dat er genoeg afstand is tussen het vuur en bouwwerken, de openbare weg en eigendommen van anderen. Stook alleen hout en gooi geen afval in het sfeervuur.

Kerstboominzameling 6 januari

Voor iedere ingeleverde kerstboom krijgt u € 0,50 tijdens de kerstboominzameling op vrijdag 6 januari 2023. Heeft u minimaal 30 kerstbomen verzameld? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14071 om de bomen op te laten halen. Hiervoor hoeft u niet te wachten tot 6 januari.

Kerstboom inzamelpunten

Inzameltijden: 12.30-16.00 uur

 • Koninklijke Marinelaan 21
 • Planciusplantsoen
 • Baron Schimmelpenninck van der Oyelaan
 • Chopinlaan/Diepenbrocklaan
 • Koeriersterpad / Bertus van Akenlaan
 • Multatulilaan/Krimkade

 Spelregels

 • Op alle locaties geldt: per ingeleverde boom krijgt men € 0,50.
 • De kerstbomen moeten ontdaan zijn van spijkers.
 • Uitsluitend particulieren kunnen met de actie meedoen.

Wat doet de gemeente?

Afvalbakken

In de dagen voor oudjaar haalt de gemeente de afvalbakken bij speeltuinen weg. De afvalbakken die blijven staan, sluiten we af. Dit gebeurt vanaf 27 december. Na de jaarwisseling zetten we de afvalbakken terug of we openen deze weer.

Afvalkalender

Kijk op de afvalkalender of in de afvalapp voor de ophaaldagen op uw adres. In week 52 is het schema aangepast en haalt de gemeente extra restafval en oud papier op. We halen dan geen GFT op. Dit geldt ook voor week 1 van 2023. Maak kartonnen dozen klein of breng deze op woensdag (12.00-16.00 uur) naar de gemeentewerf aan de Koninklijke Marinelaan. De nieuwe afvalkalender voor 2023 staat ook op bovengenoemde website.

Ondergrondse- en bovengrondse containers

De ondergrondse containers worden op tweede kerstdag geleegd. Op oudejaarsdag sluit de gemeente de ondergrondse- en bovengrondse containers. De volgende ochtend openen we deze weer. De containers voor papier, plastic, textiel en glas sluiten we in de loop van oudejaarsdag af. De ondergrondse containers voor restafval gaan om 18.00 uur op slot en de volgende ochtend om 08.00 uur weer open.

Wat kunt u zelf doen?

Brandbare spullen

Breng groot afval en bouwmateriaal al vóór oud en nieuw naar het afvalbrengstation. De politie en boa’s zullen dit controleren en handhaven waar nodig. De milieustraat aan de Hogeboomseweg 62 in Wassenaar is open van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. De milieustraat is op eerste en tweede kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten, en op zaterdag 24 december en zaterdag 31 december geopend tot 16.00 uur.

Afvalbak in de achtertuin

Als u er ruimte voor heeft, zet uw groene, grijze en/of blauwe bak dan in de achtertuin of binnen om schade te voorkomen.

Voor uw veiligheid

Tijdens de jaarwisseling wordt streng opgetreden tegen vandalisme en geweld. Sommige locaties worden extra beveiligd.

Vuurwerkoverlast melden

Vóór oudejaarsdag kan vuurwerkoverlast gemeld worden bij de gemeente via telefoonnummer 14071 of toezicht@voorschoten.nl. Bel de politie via 112 bij (levens)gevaarlijke situaties. Is de situatie niet gevaarlijk? Meld dan de overlast via het meldformulier op www.politie.nl.

Op zaterdag 31 december is de gemeente Voorschoten van 8.30 uur tot 15.00 uur bereikbaar op 088-6549650 voor het melden van vuurwerkoverlast. Na 15.00 uur kan men vuurwerkoverlast melden bij de politie.

Jongeren en HALT

De politie verwijst jongeren van 12 tot en met 17 jaar die de vuurwerkregels overtreden, door naar Halt. Jongeren die vernielingen aanrichten, moeten de schade vergoeden.

Jongerenwerk in de kerstvakantie

Het jongerenwerk Voorschoten is er voor jou. De jongerenwerkers zijn de hele kerstvakantie bereikbaar via insta: jongerenwerk_voorschoten.

Clubhuis De Groene Kikker (Frans Halsplantsoen 10, Voorschoten) is op vrijdagavond 30 december, vrijdagavond 6 januari en zondagavond 8 januari open van 19.00 tot 22.00 uur. Je kunt er onder andere gamen, tafeltennissen en darten.

Op dinsdag 27 december en dinsdag 3 januari zijn de jongerenwerkers van 16.00 tot 18.00 uur in het clubhuis aanwezig voor hulpvragen. Wie ideeën heeft voor een activiteit, is welkom om die te komen vertellen (mag ook via DM op Instagram). In de kerstvakantie is er in elk geval een bezoek aan World of Graffiti in Den Haag, met een workshop graffiti. Inschrijven? Zie insta voor dag en tijd.

Wil je nog meer informatie? Kijk dan ook op www.voorschotenvoorelkaar/jongerenwerk.

Logo VVE