Wat is het?

Heeft u moeite met de administratie van uw geldzaken? Op de website van het Nibud(externe link) staat een stappenplan voor het bijhouden van een administratie. En op de website Wijzer in geldzaken(externe link) vindt u een overzicht van online huishoudboekjes die u kunt gebruiken. Zo heeft u al uw geldzaken op één plek bij de hand. 

Als het u niet meer lukt om uw schulden af te betalen, kunt u schuldhulpverlening vragen bij verschillende instanties, waaronder de gemeente.

Hoe werkt het?

U kunt begeleiding krijgen bij uw uitgaven. Sommige gemeenten bieden bijvoorbeeld een cursus aan. Zodat u niet meer geld uitgeeft dan u binnenkrijgt.

Een professionele hulpverlener kijkt naar de oorzaak van uw problemen met geld. De hulpverlener probeert afspraken te maken met u en de schuldeisers over de betaling van de schuld. U en de schuldeisers moeten zich aan deze afspraken houden.

Schuldhulp aanvragen

Dien een aanvraag in bij een hulpverlenende instantie, bijvoorbeeld de gemeente. De instantie beoordeelt of u in aanmerking komt voor schuldhulpverlening. Zij kijken onder andere naar uw inkomen, vermogen, vaste lasten en uw schulden. Ook bekijken zij of en hoeveel u kunt aflossen. Daarna hoort u of u de hulp krijgt.

Schuldhulp voor ondernemers

Heeft u een eigen bedrijf? Dan kunt u schuldhulpverlening vragen bij uw boekhouder, een advocaat, banken of het Instituut Midden en Kleinbedrijf. Ook kunt u bijstandsverlening voor zelfstandigen aanvragen.

Bijstandsverlening voor ondernemers (Leidschendam-Voorburg)(externe link)

Wat moet ik doen?

  • Dreigt u in de schulden te komen of kunt u uw schulden niet meer zelf regelen? De gemeente biedt mogelijkheden u daarbij te ondersteunen. Schuldhulpverlening via een schuldhulpmaatje 
  • Heeft u schulden waar u zelf niet meer uitkomt? Dan kunt u misschien hulp krijgen van de gemeente. U neemt hiervoor contact op met Kredietbank Nederland. Deze organisatie helpt inwoners met schulden namens de gemeente. Deze hulp is gratis. Mail naar voorschoten@kbnl.nl, of bel met (070) 300 8834.  
  • Iedere vrijdagmiddag kunt u gratis op afspraak terecht bij het FIP, het Financieel Informatie Punt van de gemeente Voorschoten. Vrijwilligers helpen u met al uw vragen over geldzorgen of schulden. 

Financieel Informatie Punt (FIP) | Voorschoten

Wat u moet weten

  • Om te bepalen of schuldhulpverlening geschikt voor u is, kijkt Kredietbank Nederland naar uw persoonlijke situatie. Welke schulden heeft u en welke oplossingen zijn mogelijk
  • De gemeente betaalt niet uw schulden, maar helpt u bij het zoeken naar een oplossing
  • Heeft u een beginnend geldprobleem, dan is schuldhulpverlening vaak nog niet nodig. U kunt wel hulp krijgen om te voorkomen dat uw geldprobleem erger worden.

Heeft deze informatie u geholpen?