Herbeleef het beleg van 1574 dankzij de regionale (fiets)route ‘Sporen van 3 Oktober’

De Leidse regio viert en herdenkt in 2024 dat Leiden 450 jaar geleden werd ontzet. Het Spaanse beleg duurde een jaar en had verwoestende effecten. Niet alleen op Leiden, maar op de hele regio, waaronder Voorschoten. Dorpen werden bezet en kerken, huizen en kastelen afgebroken of afgebrand. Tijdens de fietsroute ‘Sporen van 3 Oktober’ komt deze historische gebeurtenis tot leven dankzij 360° virtual reality. 

De fietsroute ‘Sporen van 3 Oktober’ wordt tijdens het weekend van Open Monumentendag gelanceerd. Burgemeester Stemerdink opent op zaterdag 14 september, tijdens het Weekend van Voorschoten, de fietsroute in Voorschoten op feestelijke wijze. 

Het verleden beleven

Bezoekers kunnen in en rond Leiden op 26 historisch belangrijke locaties het verleden beleven in geluid én beeld. Ontdek waar schansen of kastelen stonden, of kijk 360 graden rond in 1574. Dit kan dankzij gebruik van de nieuwste virtual reality-technieken. Samen vormen al deze punten een unieke (fiets)route door de regio. Niet alleen leer je de prachtige omgeving kennen, maar ook de verhalen die erin verborgen liggen.

Tijdreizen op de fiets

QR-codes op de locaties tonen digitale reconstructies van verdwenen bouwwerken, zoals de legerschans in Oegstgeest, de afgebrande Dorpskerk van Voorschoten en de verdwenen Schans Lammen in Leiden. Andere locaties combineren historische en moderne beelden, bijvoorbeeld op de plek waar het verdwenen kasteel Huis Te Zwieten in Zoeterwoude ooit stond. Ook kunnen bezoekers de geschiedenis van plaatsen zoals het dorpsplein van Voorschoten en het legerkamp in Leiderdorp ontdekken. 

Meer informatie

Een actueel overzicht van de activiteiten is hier te vinden. Alle verhalen en reconstructies op de route blijven ook na 14 september toegankelijk via de (gratis) app History5D, en op www.sporen3oktober.nl

Samenwerking in de regio

Het project ‘Sporen van 3 Oktober’ komt voort uit een bijzondere samenwerking tussen de 3 October Vereeniging, álle gemeenten uit de regio en Stichting Verborgen Stad. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij een waardevolle bijdrage van de Provincie Zuid-Holland en het Mondriaan Fonds. Dit project wordt ondersteund door historische verenigingen, musea en archieven in Leiden en omgeving.