Afval zoals oude bloemen, aardappelschillen, theezakjes of een restje pasta bevat vaak vocht en vet. Maar vocht en vet maken het recyclen van ander afval lastiger. Daarom vraagt de gemeente Voorschoten haar inwoners om groente-, fruit- en tuinafval (gft) en etensresten zoveel mogelijk apart aan te bieden.

In een zeer geavanceerde installatie in Alphen aan den Rijn wordt het afval uit Voorschoten gecomposteerd en vergist, met compost en groen gas als waardevolle opbrengst voor de glastuinbouw. Hoe zuiverder de ingezamelde gft en etensresten zijn, hoe hoger de kwaliteit van de compost.

Tips

Iedere inwoner kan aan de kwaliteit van de compost bijdragen.
Wij geven u graag enkele tips:

  • Verzamel het afval in een afsluitbaar bakje op een koele donkere plaats. Leeg het bakje liefst elke dag in de groene gft-bak die buiten staat.
  • Heeft u een tuin? Maak zelf een composthoop. Lees op milieucentraal.nl(externe link) hoe u dat doet.
  • Verpak etensresten zoals vlees in een krant of een biologisch afbreekbare afvalzak met kiemplantlogo.
  • Gebruik lavendel om de geur en ook maden te bestrijden.
  • Zet de gft-bak zo nu en dan op een kier of open.
  • Leg op de bodem van de gft-bak een oude krant, stro of zaagsel.
  • Zet de gft-bak in de schaduw en sluit de biologisch afbreekbare afvalzakken in de bak goed af.

Gratis gft-keukenbakje aanvragen

Om u te helpen met het scheiden, biedt de gemeente u een gratis keukenbakje aan. In dit bakje kunt u gemakkelijk uw gft-afval en etensresten weggooien. Daarnaast ontvangt u drie rollen composteerbare afvalzakjes voor in dit keukenbakje. Deze zakjes van 10 liter zijn perfect voor het weggooien van uw gft en etensresten. Ze zijn stevig en bevatten 20 zakjes per rol. Het volle zakje kunt u gemakkelijk weggooien in uw eigen gft-container of in de gft-verzamelcontainer in uw wijk.

Heeft u eerder een keukenbakje van de gemeente ontvangen en is deze niet bruikbaar? Dan geven we u eenmalig de mogelijkheid om het keukenbakje om te ruilen voor het nieuwste keukenbakje. Daarnaast bieden we u eenmalig nogmaals gratis drie rollen composteerbare afvalzakken aan. 

Gratis keukenbakje aanvragen(externe link)

Goed om te weten

  • Vraag uw gratis keukenbakje online aan voordat u deze ophaalt.
  • Indien u geen online aanvraag heeft ingediend kunt u het keukenbakje niet vrij afhalen. Dit in verband met het aantal wat besteld dient te worden bij de leverancier. 
  • Na de online aanvraag is uw keukenbakje in november op te halen op de hiervoor aangewezen plekken.

Afmetingen gft-keukenbakje

Het keukenbakje heeft de volgende afmetingen: 17,5 × 17,5 × 18,4cm.

Laagbouw gft keukenbakje. Afmeting: 17,5 × 17,5 × 18,4cm.