Dit jaar doet de gemeente Voorschoten weer mee met de tweejaarlijkse Rijnlandse Architectuurprijs (RAP071). Tot 19 juni 12.00 uur mag iedereen projecten aandragen. Ook welstandscommissies en de colleges van burgemeester en wethouders van de negen deelnemende gemeenten is gevraagd dat te doen.

Voor de RAP071 komen grote en kleine nieuwbouwprojecten in aanmerking. Ook architectonisch interessante reconstructie- of herbestemmingsprojecten, bruggen en andere bijzondere infrastructurele ontwerpen kunnen worden ingediend. Het gaat om projecten die zijn opgeleverd tussen 1 juli 2021 en 1 september 2023 en die zich bevinden binnen een van de deelnemende gemeenten: Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Lisse, Hillegom, Teylingen, Wassenaar of Voorschoten. Verder moet de eigenaar van het project instemmen met een eventueel jurybezoek.

Prettig wonen en mooie architectuur

“Als gemeente in de Leidse regio nemen wij graag deel aan de Rijnlandse Architectuurprijs”, zegt wethouder Hans van der Elst. “Vanzelfsprekend zelfs! Net als de andere gemeenten, maken wij ons sterk voor prettig wonen en mooie architectuur. Denk aan Het Fortuyn van Voorschoten, Park Beresteyn, Huize Bijdorp, enzovoorts. Die projecten kunnen we nog niet nomineren want ze zijn nog niet opgeleverd, maar als college gaan we eens goed nadenken over de mooiste resultaten van de afgelopen twee jaar. Leuk als ook architecten en inwoners voordrachten willen doen!”

Over de architectuurprijs

RAP071 is ingesteld om spraakmakende architectuur in de regio Rijnland te belonen en stimuleren. De prijs wordt om het jaar toegekend en bestaat uit een publieksprijs en een juryprijs. De jury maakt een selectie van alle inzendingen. Die wordt op 5 juli bekendgemaakt. De uiteindelijke winnaars worden bekendgemaakt op 11 oktober, tijdens een feestelijke uitreiking in Biopartner 5. In 2021 won Dakwoning van Zijdekwartier de juryprijs. Biopartner 5 van Popma ter Steege nam de publieksprijs mee naar huis.

Doe een voordracht

Wilt u deelnemen aan de Rijnlandse Architectuurprijs? Doe een voordracht via het voordrachtformulier(externe link).