Inwoners van Voorschoten kunnen vanaf 1 januari 2024 hun oude matrassen gratis wegbrengen of tegen betaling laten ophalen. Betalen voor het laten ophalen van grofvuil is tot diezelfde datum uitgesteld.

Volgens de nieuwe regeling moeten inwoners die een matras thuis aan de stoep laten ophalen, die in een speciale zak verpakken. Dan blijft de matras schoon en droog. Het recyclingbedrijf kan namelijk alleen schone en droge matrassen verwerken.

Inwoners kunnen zo’n zak gratis afhalen. Dat kan bij de receptie van het gemeentehuis tijdens openingstijden. Op woensdagen tussen 12.00 en 16.00 uur kan het bovendien bij de Buitendienst van de gemeente aan de Koninklijke Marinelaan 21 in Voorschoten. De ingepakte matras vervolgens thuis laten ophalen kost 15 euro. Inwoners kunnen daarvoor een afspraak maken via www.voorschoten.nl/afval.

Zelf wegbrengen blijft gratis, maar de matrassen moeten wel droog worden aangeleverd. Op woensdagen tussen 12.00 en 16.00 uur kan dat bij de Buitendienst aan de Koninklijke Marinelaan 21 in Voorschoten. Ook kan het tijdens de openingstijden van de milieustraat van Avalex aan de Hogeboomseweg 6 in Wassenaar. Omdat deze matrassen niet buiten aan de stoep worden gelegd, hoeven inwoners ze ook niet in een zak aan te bieden.

Maatregelen zijn noodzakelijk

Eind augustus introduceerde de gemeente al een nieuwe regeling voor het ophalen van grofvuil. Inwoners mogen per ophaalbeurt maximaal 1 kubieke meter (1 meter breed, 1 meter hoog, 1 meter lang) grofvuil aanbieden. De kosten hiervoor zijn 25 euro.

“Voor inwoners komen deze maatregelen als vervelende verrassing”, weet wethouder Hubert Schokker. “Maar ze zijn noodzakelijk. De kosten van afvalverwerking in Voorschoten lopen echt uit de hand. Bovendien hebben we een verantwoordelijkheid naar onze kinderen en kleinkinderen om bewust om te gaan met het milieu. Dat betekent scheiden en recyclen in plaats van verbranden.”

Betalen voor laten ophalen van grofvuil uitgesteld

De regeling voor matrassen gaat in op 1 januari 2024. De regeling waarbij inwoners 25 euro moeten gaan betalen voor het ophalen van grofvuil start op diezelfde datum. Wethouder Schokker: “Dat is drie maanden later dan we eerder lieten weten. Het vaststellen van de juridische grondslag kost namelijk meer tijd dan we hadden voorzien.”

Andere stappen

De regelingen voor matrassen en grofvuil zijn niet de enige stappen in het duurzaam scheiden en verwerken van afval. In juni startte de postercampagne ‘Voorschoten gaat voor afval scheiden’, met nadruk op gft en etensresten. Na de nieuwe regeling voor grofvuil zijn nu matrassen aan de beurt. Later dit jaar volgt informatie over het ‘nascheiden’ van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).

Meer weten?

Met de nieuwe regelingen geeft de gemeente uitvoering aan het Grondstoffenplan 2021-2025, dat de gemeenteraad eind 2021 heeft vastgesteld. Voor de inhoud van dat plan en meer informatie over afval, de openingstijden van de milieustraat van Avalex en het maken van een afspraak kunnen inwoners terecht op www.voorschoten.nl/afval. De openingstijden van de receptie van het gemeentehuis zijn te vinden op www.voorschoten.nl, onder de knop Contact.