Dankzij programma ‘Doortrappen’ zelfverzekerd en met plezier blijven fietsen

De gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude en Voorschoten organiseren deze herfst het programma ‘Doortrappen’. Dit programma bestaat uit zeven activiteiten die senioren helpen om lekker te blijven fietsen. De gemeenten doen dit samen met lokale en maatschappelijke partners, waaronder regio Holland Rijnland, seniorenverenigingen, de Fietsersbond en vereniging Fietsmaatjes.

Joost de Groot is projectleider verkeersveiligheid bij regio Holland Rijnland: “Wij Nederlanders worden zo’n beetje met fietstrappers aan onze voeten geboren. Veel mensen vinden fietsen fijn en willen dat ook blijven doen. Als je ouder wordt, gaat dat soms wat minder vanzelf. Met de activiteiten van Doortrappen willen we alle senioren helpen om zelfverzekerd én met plezier te blijven fietsen.”

Doortrapdagen

Senioren uit alle gemeenten kunnen een van de Doortrapdagen bezoeken. Op een Doortrapdag krijgen bezoekers in ontspannen sfeer informatie over onder andere fijne fietsroutes, handige fietsaccessoires, veilig fietsen op een e-bike en fietsactiviteiten voor senioren. Ook kan men de eigen fietsvaardigheid testen op het fietsparcours, tips krijgen van beweegspecialisten en fietsspullen winnen met de loterij. Wethouder Hubert Schokker: “Blijven bewegen en erop uitgaan is heel belangrijk, ongeacht je leeftijd. Deze Doortrapdagen bieden onze inwoners op een zeer prettige en laagdrempelige manier hulp bij veilig fietsen. Ik zou iedereen zeker aanraden langs te komen!”

Er worden twee Doortrapdagen georganiseerd: op 27 september van 13.00 tot 16.30 uur bij Huis van de Buurt Stevenshof in Leiden, en op 4 oktober van 13.00 tot 16.30 uur bij clubhuis ‘De Derde Helft’ van voetbalclub RLC in Leiderdorp.

Doortrappen-Fietsloketten

Het Doortrappen Fietsloket komt direct na de herfstvakantie in alle gemeenten langs. Bij het Fietsloket kunnen senioren gratis hun fiets laten nakijken door een professionele fietsenmaker. Deze helpt de fiets zo comfortabel mogelijk afstellen. Ook kunnen senioren bij het loket terecht voor persoonlijk advies, fietsroutes en tips. Data, tijden en locaties van de Fietsloketten worden binnenkort bekendgemaakt.

Over het project Doortrappen

Het programma Doortrappen is ontwikkeld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het Doortrappen-project in de Leidse regio is een initiatief van de regio Holland Rijnland en de samenwerkende gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude en Voorschoten. Dit gebeurt met financiering van de provincie Zuid-Holland.

Meer informatie

Via de Facebookpagina https://www.facebook.com/Doortrappenregioleiden kunnen geïnteresseerden gemakkelijk op de hoogte blijven over de Doortrappen-activiteiten. Hier kunnen inwoners ook vragen stellen en ideeën aandragen.