Buiten zwemmen in Voorschoten

Zeker bij warm weer is het leuk om buiten te kunnen zwemmen. Helaas kan de gemeente niet anders dan mensen afraden om te zwemmen in het openbare water van Voorschoten. De kwaliteit van het water is op dit moment simpelweg te slecht en bovendien staat de landelijke regelgeving het op bepaalde plekken niet toe.

Kwaliteit van Voorschotens buitenwater niet goed

De gemeente heeft de afgelopen jaren onderzoek laten doen naar de kwaliteit van het water. Op bijna alle meetlocaties zit te weinig zuurstof en teveel E-coli in het water. De E-coli bacterie komt van nature voor in de darmen van dieren en mensen en wijst dan ook op een teveel aan rioolwater in het oppervlaktewater. De gemeente krijgt regelmatig meldingen van stankoverlast en dode vissen. Zwemmen in het buitenwater van Voorschoten brengt op dit moment dan ook te veel gezondheidsrisico's met zich mee.

Meer lezen over de waterkwaliteit in Voorschoten?

Nieuwsbericht: Waterkwaliteit in Voorschoten matig tot slecht

Landelijke regelgeving over zwemmen in buitenwater

Voor openbare wateren in Nederland, de wateren die toegankelijk zijn voor boten, geldt in principe het Binnenvaartpolitiereglement (BPR). Het BPR is opgesteld door de rijksoverheid. In dit reglement staat bijvoorbeeld niet gezwommen mag worden in de buurt van bruggen, sluizen en aanlegplekken voor boten. Meer informatie over de landelijke regelgeving met betrekking tot zwemmen in openbaar water vindt u op de website van Rijkswaterstaat.  

Veelgestelde vragen

Waar mag ik wel zwemmen?
Je mag wel zwemmen op landelijk aangewezen zwemwaterlocaties. Daar wordt de waterkwaliteit en fysieke veiligheid regelmatig gecontroleerd. De dichtstbijzijnde zwemplekken zijn: de Vlietlanden, het Valkenburgsemeer, Waterspeelplaats Cronensteijn in Leiden en de Noordzee.

Op dit moment zijn er in Voorschoten geen aangewezen zwemwaterlocaties. Dat wil zeggen: er zijn geen plekken waar de gemeente de veiligheid voor zwemmers kan garanderen. Dat heeft te maken met de kwaliteit van het water, maar ook met andere gevaren zoals gezonken afval, een steile of zuigende bodem of langsvarende boten.

Meer weten over veilige plekken om te zwemmen? Kijk op www.zwemwater.nl.  

Waarom wordt er nu ‘ineens’ gehandhaafd op het zwemverbod?

De regels zijn niet veranderd. Als de gemeente of de politie een melding krijgt dat er gezwommen wordt op plekken waar dat niet mag, moeten zij daar op reageren.
 

Mag ik wel met een bootje of supboard het water op en dan een duik nemen?

Je mag met een bootje, supboard of bijvoorbeeld een kano wel het water op. Natuurlijk mag je zwemmen als je in het water valt. Maar het is niet de bedoeling om het bootje te gebruiken als excuus om toch te zwemmen op plekken waar dat niet veilig is.