Een rookvrije generatie. Dat is de ambitie van de gemeente Voorschoten. Om zoveel mogelijk jongeren te informeren over de schadelijke gevolgen van roken, benadert een adviseur van Sportief Besteed Groep (SBG) vanaf april alle 45 sportverenigingen en scoutingclubs in Voorschoten die daar prijs op stellen.

Nog steeds steken iedere week honderden kinderen in Nederland hun eerste sigaret op. Zo ook in Voorschoten, bevestigt Hecht GGD Hollands Midden. In 2021 rookte 3,4% van de jongeren op de middelbare school wekelijks. Dat is een stijging ten opzichte van 2019. Toen rookte 2,7% van die groep. 4% gebruikte zelfs wiet of hasj. Verontrustende cijfers op eengezonderhollandsmidden.nl(externe link).

#rookvrijegeneratie

Ook wethouder Paul de Bruijn maakt zich zorgen. “De simpelste manier om niet te roken, is om er niet aan te beginnen. Des te meer reden om ons daar sterk voor te maken. Als gemeente doen we dat bijvoorbeeld met rookvrijborden op speelplekken. Ook besteden we aandacht aan Wereld Niet Roken Dag op 31 mei, met de hashtag #rookvrijegeneratie.”

De gemeente kan dit probleem niet alleen oplossen. De wethouder: “Daarom hebben we SBG ingeschakeld. Op ons verzoek gaat een adviseur alle sportverenigingen en scoutingclubs die Voorschoten rijk is bellen of mailen. Met elkaar gaan we voor meer rookvrije omgevingen en bovenal een gezondere mindset.”

Rookvrijborden

De adviseur van SBG informeert de bestuurder of beheerder van de vereniging of club in het eerste contact over de te nemen stappen naar een rookvrij terrein. Aan de orde komt bijvoorbeeld waarom een rookvrije omgeving belangrijk is, hoever de vereniging of club al is, welke tools beschikbaar zijn, hoe je omgaat met weerstand en hoe je draagvlak realiseert.

Na het eerste contact kan de vereniging of club zelf aan de slag met de materialen van de Rookvrije Generatie. Als die wens er is, vindt een fysiek adviesgesprek plaats om de aanpak naar een rookvrij terrein te bepalen en dit ook zichtbaar te maken, zoals met stickers en rookvrijborden.

Vitaliteitsakkoord en Nationaal Preventieakkoord

Rookvrije Generatie(externe link) is een initiatief van Hartstichting, Longfonds en KWF. Hecht GGD Hollands Midden voert de actie samen met de gemeente uit. De gemeente Voorschoten bekostigt de actieve benadering van sportverenigingen en scoutingclubs. De begeleiding van de adviseur op locatie wordt bij scoutingclubs bekostigd door de gemeente Voorschoten en bij sportverenigingen vanuit landelijke JOGG Teamfit-middelen. De ondersteuning is daardoor kosteloos.

De rookvrije omgeving is een van de thema’s waarop het vitaliteitsakkoord in Voorschoten inzet, op weg naar een gezonde generatie. Tegelijk sluiten we aan op de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord: in 2025 alle sportverenigingen rookvrij!