Wat is het?

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, stimuleert gemeente Voorschoten het gebruik van elektrisch vervoer. Want elektrische auto’s zijn schoon, stil en zuinig. Voor elektrische auto’s staat al een aantal elektrische oplaadpunten verspreid door de gemeente. Dat worden er in de toekomst nog meer.

Het aantal eigenaren van elektrische auto's blijft groeien. Het is niet altijd mogelijk om een elektrische auto op eigen terrein op te laden. Daarom streeft de gemeente naar openbare oplaadpalen in de gemeente.  

Hoe werkt het?

Om aanspraak te kunnen maken op een laadpaal moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U woont of werkt (minimaal 18 uur) in de gemeente Voorschoten;
  • U beschikt niet zelf over een parkeerplek op eigen terrein - onder eigen terrein vallen ook (VVE) parkeerplaatsen en/of de (verplichte) mogelijkheid tot het huren/kopen van een parkeerplaats, in combinatie met een appartement. Of parkeerplaatsen op het terrein van de werkgever, indien voor een werklocatie wordt aangevraagd;
  • Er is binnen 200 meter loopafstand geen laadpaal waar u nog gebruik van kunt maken;
  • U bezit een volledig elektrisch of een plug-in hybride voertuig met een minimaal volledig elektrisch bereik van 50 kilometer en u kunt dit aantonen met een koop- of lease overeenkomst;
  • U bent in bezit van een parkeervergunning, indien de locatie waarvoor u de aanvraag indient in een blauwe zone ligt;
  • Als u het voertuig kunt opladen op eigen terrein bij woon- of werkplek, dan komt u niet in aanmerking voor een openbaar oplaadpunt op gemeentelijk grond;
  • U verklaart dat u de openbare laadpaal die u aanvraagt, minimaal 3 keer per week gaat gebruiken voor het opladen van uw elektrische auto;
  • Een elektrische oplaadpaal die geplaatst wordt is altijd openbaar. Deze worden in geen geval persoonsgebonden of kentekengebonden;
  • Een laadpaal wordt geplaatst wanneer er een voldoende afnamegarantie in een gebied is (per laadpaal meer dan 2000 kW/jaar).

U kunt meer informatie over het laadpalenbeleid vinden in de Integrale visie laadinfrastructuur.(externe link)

Laden met eigen stroom.

De gemeente Voorschoten doet mee aan de laadpalenconcessie vanuit de gemeente Rotterdam. Vanuit deze concessie wordt het laadkader van de gemeente Rotterdam aangehouden.

Laadkader 2020 Rotterdam(externe link)

Wat moet ik doen?

Ben je Voorschotenaar of werk je in Voorschoten en ben je in het bezit van een volledig elektrisch voertuig of een plug-in hybride voertuig? Heb je niet de mogelijkheid om het voertuig op eigen terrein op te laden? Dan bestaat de mogelijkheid om een openbare laadpaal aan te vragen. Via https://www.laadpaalnodig.nl(externe link) kan je de voorwaarden checken, kijken of er in de omgeving al een openbare paal staat en gemakkelijk een aanvraag indienen.

De website is een samenwerkingsverband voor het aanvragen van uitbreiding van openbare oplaadpalen in zeventien gemeenten.

De gemeente is opdrachtgever en werkt bij het plaatsen van laadpalen samen met andere partijen. Momenteel levert, onderhoudt en exploiteert ‘ENGIE Infra & Mobility BV’ de oplaadpalen op straat.

Storingen?

Bij storing belt u het storingsnummer: 088 3692914 met vermelding van het nummer van de laadpaal. De storingsdienst is 24/7 bereikbaar. Het storingsnummer staat ook op de laadpaal. In veel gevallen kan de storing direct, op afstand, verholpen worden.

Heeft u vragen over een laadpaal in de buurt dan kunt u een e-mail sturen naar: ev.sgzh.nl@equans.com

Heeft deze informatie u geholpen?