HOME  |  Groen dorp

Groen dorp

Voorschoten is een prachtig groen dorp met een mooi historisch centrum. Ook de diverse landgoederen en kasteel Duivenvoorde maken Voorschoten een bezoek meer dan waard! Vooral op de fiets of lopend heeft u voldoende tijd om te genieten van al het moois dat Voorschoten en omgeving te bieden heeft.

De Vliet

De Vliet is de eeuwenoude rivier tussen Leiden en Delft. Het bijzondere karakter van de Vliet, een combinatie van historische doorkijkjes op oer-Hollandse landschappen en de 'achtertuinen' van Leiden, Voorschoten, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Den Haag en Delft.

Landgoed De Horsten

Een ca. 450 ha groot Kroondomein, bestaande uit de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst, in de 19e eeuw samengebracht door prins Frederik der Nederlanden en sindsdien als jachtdomein eigendom van het Koninklijk Huis. Prinses Maxima en Prins Willem Alexander wonen hier met hun drie dochters Amalia, Alexia en Ariana. Het is één van de grootste landgoedcomplexen van Zuid-Holland, een prachtig wandelgebied met veel bos, weilanden, houtwallen, de bekende Seringenberg (aangelegd in 1792), het tot jachtslot verbouwde Kasteel ter Horst, een theepaviljoen met op de grens van het polderland enkele oude boerderijen.

Openingstijden

Zomerseizoen: 1 april - 1 september: alle dagen, van 9.00 - 19.30 uur
Winterseizoen: 1 september - 1 april: dinsdag t/m zondag 9.00 - 17.00 uur

Duivenvoordse en Veenzijdse Polder

Een uniek weidegebied waar de resultaten van ecologisch beheer te zien zijn, gericht op verschaling van de voedselrijkdom. Behalve planten hebben ook weidevogels hier baat bij. Tureluurs, wulpen en grutto's broeden hier weer. Naast weilanden zijn er bosjes met essen en elzen, die ongeveer een kwart van het gebied in beslag nemen.

Park Rosenburgh

Een fraai wandelpark en bufferzone tussen Voorschoten en Leidschendam, onderdeel van de ecologische verbinding tussen de duinen en het Groene Hart. Gelegen nabij kasteel Duivenvoorde.

Educatieve Tuin

Via de natuur en milieu-educatieve voorzieningen van de gemeenten van de Leidse regio kunt u met uw kinderen kennis opdoen over planten en dieren in uw omgeving. Bovendien kunt u daar terecht met vragen over hoe u een bijdrage kunt leveren aan een beter milieu. Voorschoten heeft een heemtuin, ook wel de educatieve tuin genoemd. Het bijzondere aan een heemtuin is dat er verschillende landschapstypen zijn aangelegd, die in oorsprong in Nederland voorkomen. U kunt daar een moeras-, bos-, duin- en akkerbouwgebied tegenkomen, ieder met zijn eigen karakteristieke begroeiing. Tijdens de openingstijden heeft u de gelegenheid in de educatieve tuin rond te lopen. De educatieve tuin aan de Prins Bernhardlaan, ingang Burgemeester Berkhoutpark, is geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Milieu-educatief Centrum

Daarnaast is zowel in Leiden als Leiderdorp een Milieu-educatief Centrum, waar verschillende activiteiten op het gebied van natuur en milieu worden georganiseerd. Iedere eerste vrijdag van de maand verschijnt in de Vrijdagkrant de Activiteitenagenda Natuur en Milieu. Ook de activiteiten die in de milieu-educatieve centra worden georganiseerd staan daarin vermeld. Als u vragen heeft over deze activiteitenagenda kunt u contact opnemen met de regionale contactpersoon in Leiden, telefoon (071) 516 7555.

Top