HOME  |  Evenementen en activiteiten  |  Tentoonstelling museum Voorschoten: Zomergroen, zomaar groen

Tentoonstelling museum Voorschoten: Zomergroen, zomaar groen

Van 8 juni tot en met 25 augustus 2019 toont Museum Voorschoten objecten uit de eigen collectie in een thematische tentoonstelling die alles te maken heeft met het groene karakter van het dorp Voorschoten.

Voorschoten is een lommerrijk dorp. Voormalige buitenplaatsen in het groen, lindebomen in de mooiste straat van het dorp, groene parken, waterkanten en plantsoenen. In Voorschoten is groen nooit ver weg. En in de zomer is Voorschoten groener dan groen.

Het is dan ook geen wonder dat groen in de collectie van uw museum een veel voorkomende kleur is. En de combinatie van groen en de eigen collectie levert een frisse, verrassende tentoonstelling op. Natuurlijk zijn er schilderijen te zien die het groene van Voorschoten benadrukken. Veel van deze schilderijen hebben een historisch karakter en nemen de toeschouwer mee naar het verleden van Voorschoten.

Maar er zijn niet alleen schilderijen te zien. Ook de bekende keramist Pieter Groeneveldt is ongetwijfeld geïnspireerd door het groene karakter van het dorp waar hij zolang zijn vak heeft uitgeoefend. Veel van zijn keramiek in de collectie van uw museum heeft groen als hoofdkleur. Ook textiel van de weverij, tapijtknoperij en handdrukkerij ‘Het Paapje’ is onderdeel van de tentoonstelling. Textielmotieven van 'Het Paapje' waren vaak geïnspireerd op thema’s uit de natuur. Ook daarvan heeft het museum mooie groene textiele vormen in de  collectie en dus in deze tentoonstelling.

Dat het goed wonen is in Voorschoten, wisten ook rijke stedelingen in voorbije eeuwen. Daardoor ontstonden in Voorschoten  prachtige buitenplaatsen. Grote statige huizen omringd met prachtig aangelegde parktuinen, om tot rust te komen, maar ook om te laten zien hoe geslaagd de eigenaar was in het leven! Veel van deze historische gebouwen zijn de afgelopen decennia gesloopt of zodanig vervallen dat sloop onvermijdelijk was. Gelukkig is niet alles verdwenen. Ook voor de buitenplaatsen is aandacht in deze afwisselende tentoonstelling.

Het museum is open op woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 17:00 uur. De toegangsprijs is € 4,00. Voor Vrienden van het museum is de toegang gratis. Meer informatie is te vinden op de website van het museum www.museumvoorschoten.nl.

Locatie: Museum Voorschoten
Startdatum van het evenement 08-06-2019
Einddatum van het evenement 25-08-2019
Top