HOME  |  Evenementen en activiteiten  |  Lezing Voorschoten kostschooldorp

Lezing Voorschoten kostschooldorp

Voorschoten kende in de 19e en 20e eeuw verschillende kostscholen en een internaat op voormalige buitenplaatsen. Honderden meisjes en jongens uit keurige families, onder wie zelfs een prins van Oranje, en ook vele anderen die geen achtergrond hadden in de adel of als zoon van rijke planters in Nederlandsch Indië, waren leerling van deze Voorschotense kostscholen of gingen vanuit een internaat naar een plaatselijke school.

Instituut Wullings was een begrip in de kostschoolwereld, een plaquette aan de grote vijver in het Burgemeester Berkhoutpark herinnert aan een schooljubileum.
Op de buitenplaatsen Stadwijk, Noorthey en Beresteijn waren deze instellingen gevestigd. Daar voltrok zich de ontwikkeling van lustoord voor rijke stedelingen naar vestigingsplaats van jeugdinstellingen waar het verblijf bepaald niet altijd een pretje was.

Wie anders dan Jane Koopstra zou ons het beste kunnen inleiden in de kennis van deze onbekende en inmiddels verdwenen wereld. U kent wellicht haar artikelen in de plaatselijke media, waarin zij met een fijn pennetje veel onbekende feiten uit de geschiedenis van belangrijke panden in Voorschoten in het licht zet. Zij verzorgt dan ook op woensdag 19 februari, aanvang 20 uur, in het Museum Voorschoten de lezing over de instellingen op Beresteijn en Noorthey en over Nieuw Voordorp.

De meisjeskostschool bij klooster Bijdorp komt in een volgende lezing aan de orde.

De entree bedraagt € 8,50 (incl. pauzedrankje). Kaarten zijn verkrijgbaar via de website museumvoorschoten.nl/kaartverkoop. Ook aan de balie van het MV zijn, zolang nog beschikbaar, kaarten verkrijgbaar. PIN-betaling is mogelijk. Het MV is open op woensdag t/m zondag van 13 – 17 uur.  

Locatie: Museum Voorschoten
Startdatum van het evenement 19-02-2020
Starttijd: 20:00
Top