Voorschoten gaat nog meer afval scheiden (31-10-2017)

Dit item is verlopen op 21-11-2017.

Wethouder Daan Binnendijk: ‘De gemeente moet het goede voorbeeld geven’

Inwoners van Voorschoten gooien gemiddeld per jaar 475 kilo afval in de prullenbak. Een groot deel van dat afval gaat rechtstreeks de verbrandingsoven in. En dat is zonde, vindt wethouder Daan Binnendijk (Milieu en Afvalbeleid). En onnodig bovendien, want het meeste van wat we nu weggooien, is prima grondstof voor nieuwe producten. Daarom gaf Binnendijk op maandag 30 oktober het startschot voor de gemeentelijke campagne Afval scheiden? Voorschoten maakt het verschil.  Daarin gaat de gemeente voorop, aldus Binnendijk. ‘Ik vind dat wij het goede voorbeeld moeten geven.’

‘Inwoners van Voorschoten zijn eigenlijk al hele goede afvalscheiders’, begint Binnendijk. ‘Want in onze gemeente wordt al meer dan de helft van het afval gescheiden opgehaald. Dat is natuurlijk al een heel goed begin.’ Toch is er nog ruimte voor verbetering. De overheid wil dat in 2020 75% van het huishoudelijk en bedrijfsafval gescheiden is. Op de lange termijn is zelfs het doel om in Nederland alle afval gescheiden op te halen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar levert ons allemaal een aangenamere leefomgeving op.

De gemeente faciliteert

Veel mensen scheiden papier en glas al van het restafval. Doel van de campagne is om medewerkers van de gemeente en inwoners ervan bewust te maken dat het ook veel oplevert om bijvoorbeeld GFT en plastic gescheiden weg te gooien. Om dat doel te bereiken heeft de raad vorig jaar besloten om de huidige manier van inzamelen te verbeteren, met extra aandacht voor de hoogbouw in de gemeente. Dit betekent dat er een aantal maatregelen genomen moet worden, zoals het gratis verstrekken van blauwe minicontainers, het vaker ophalen van papier bij de laagbouw, het vervangen van bovengrondse containers door ondergrondse containers en het plaatsen van extra containers voor papier en plastic bij de milieuparkjes. Op deze manier faciliteert de gemeente het gemak waarmee bewoners hun afval gescheiden kunnen weggooien. Nieuwe technieken die in de toekomst beschikbaar komen, zullen indien gewenst, ook in Voorschoten toegepast worden. 

Prikkelen

Naast faciliterende maatregelen, wil Binnendijk inwoners van Voorschoten met de campagne Voorschoten maakt het verschil beter informeren over het belang van afval scheiden. Hij hoopt mensen ‘te prikkelen’ met de campagne. ‘Wij zochten naar een campagne die niet wordt ervaren als een geheven vingertje. We willen echt laten zien wat wij zelf doen, dat we vooropgaan in de verandering. Maar ik hoop natuurlijk ook dat we duidelijk kunnen maken dat elke Voorschotenaar het verschil kan maken. Iedere keer als hij zijn afval weggooit. Want wie zijn afval scheidt, maakt steeds weer een klein verschil. En dat maakt samen een wereld van verschil!’

Cadeautje

De campagne Afval scheiden? Voorschoten maakt het verschil! start in november. Dan ligt bij alle huishoudens in Voorschoten een brief op de mat met uitleg over de campagne en het verzoek om deel te nemen aan een enquête van de gemeente. De campagne start met een klein cadeautje voor elk huishouden: de zogenaamde ‘afvalwijzer’. Daarin zien inwoners makkelijk welk afval in welke bak hoort. ‘Misschien maakt dat al een verschil’, hoopt Binnendijk.

Foto-informatie: Wethouder Daan Binnendijk trapte samen met de mannen van het team Reiniging de gemeentelijke campagne Afval scheiden? Voorschoten maakt het verschil! af.

Top