Meer aandacht voor mensen met een beperking (10-10-2017)

Dit item is verlopen op 31-10-2017.

Afgelopen week was het de Week van de Toegankelijkheid. Een week waar extra aandacht wordt gevraagd voor de toegankelijkheid van de gemeente Voorschoten. Afgelopen vrijdag overhandigde Collin Eisema namens Platform Gehandicaptenbeleid Voorschoten, het boek ‘Mijn Gezicht’ aan wethouder Nanning Mol. Het boek is een uitgave van het Nationale Oogfonds en vertelt de verhalen van mensen die door een oogziekte slechtziend zijn. Collin Eisema en zijn partner Danielle werkten mee aan het boek. Een prachtige fotoreportage en het persoonlijke verhaal van hen laat letterlijk zien hoe zij de wereld zien.

Het boek laat zien wat je beleeft als je weinig ziet

Collin vertelt: “we vinden het belangrijk om te delen wat het betekent als je minder ziet. Mensen kunnen zich daar slecht een voorstelling van maken. Door extra aandacht te vragen voor toegankelijkheid willen we bereiken dat mensen zich meer bewust zijn. Collin en zijn partner hebben allebei een chronische oogziekte waardoor ze slechtziend zijn. We kunnen alles, het is vaak een kwestie van durf en vertrouwen. Onze geleidehonden helpen ons enorm. Uiteraard moet je zelf leren omgaan met de beperking en kun je niet verwachten dat de maatschappij zich aanpast. Maar we lopen soms letterlijk tegen zaken aan die het niet makkelijker maken. Als er bijvoorbeeld fietsen op een geleidelijn geparkeerd staan, of inwoners laten groen over het trottoir heen groeien dan lopen we er letterlijk tegenaan.”

Toegankelijkheid vraagt om een integrale aanpak

In Voorschoten is er veel goed geregeld maar er zijn uiteraard altijd dingen die beter kunnen. Wethouder Nanning Mol: “We mogen trots zijn op een inwoner zoals Collin. Hij laat ons zien hoe hij met zijn beperking om gaat en hoe wij daarin kunnen ondersteunen. Voor ons als gemeente Voorschoten is het belangrijk dat toegankelijkheid integraal wordt meegenomen bij het maken van plannen voor de openbare ruimte en gebouwen.” Het boek wordt ook overhandigd aan onder meer de Bibliotheek, Voorschoten Voor elkaar en de ondernemersvereniging.

Het boek is het bestellen via www.oogfonds.nl

Foto-informatie: v.l.n.r.: wethouder Nanning Mol, Danielle en Collin Eisema van het Platform Gehandicaptenbeleid Voorschoten.

Top