Heeft u een oproep gehad om uw paspoort of identiteitskaart te controleren? (13-07-2018)

Dit item is verlopen op 31-07-2018.

Onlangs heeft de leverancier van paspoorten en identiteitskaarten helaas moeten vaststellen dat bij bijna 1% van de in april t/m juni aangevraagde paspoorten en identiteitskaarten een echtheidskenmerk in de chip niet werkt. Alle personen die een reisdocument met een mogelijke technisch probleem bezitten, zijn per brief geïnformeerd door de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Ontbreken echtheidskenmerk heeft geen effect op de geldigheid van het document

Het ontbreken van het echtheidskenmerk heeft geen effect op de geldigheid van het document en de mensen die het betreft kunnen hier gewoon mee reizen. In het geval dat uw document de fout bevat, kunt u echter niet door de elektronische grensovergang komen zoals bijvoorbeeld op Schiphol, en moet u gebruik maken van de reguliere grenscontrole.

Zelf controleren

U kunt zelf controleren of de foutmelding bij uw paspoort of identiteitskaart optreedt via de gratis app ‘BZK-ID’ (deze app is alleen te gebruiken op Android telefoons). U hoeft hiervoor niet uw eigen telefoon te gebruiken; de app bewaart namelijk geen gegevens. Onder dit bericht vindt u een uitleg over het gebruik van de app.

Laten controleren op het gemeentehuis

Ook kunt u vanaf maandag 16 juli uw paspoort of identiteitskaart laten controleren bij de receptie op het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. De kosten voor het aanvragen van een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart worden vergoed.

Top