Feestelijke oplevering vernieuwd stationsgebied De Vink (12-09-2017)

Dit item is verlopen op 26-09-2017.

Op maandag 11 september vond de feestelijke oplevering plaats van vernieuwd stationsgebied De Vink bij de gemeentegrens tussen Leiden en Voorschoten. Het stationsgebied De Vink is de afgelopen periode intensief onder handen genomen om het veiligheidsgevoel, de schoonheidsgraad en uitstraling te verbeteren. Onder begeleiding van één van de kunstenaars, Sander, van Graffitinetwerk werd de muurschildering die het station doet opfleuren gezamenlijk afgemaakt door Leidse wethouder Paul Laudy (Bouw en Openbare Ruimte), de Voorschotense wethouder Daan Binnendijk (Milieu en Afvalbeleid) en Annette Ploeger (regiodirectie Nederlandse Spoorwegen). Hiermee werd het vernieuwde stationsgebied  officieel opgeleverd.

Stationsgebied De Vink

De inzet van gemeenten Leiden en Voorschoten heeft geresulteerd in een vernieuwd stationsgebied. Paul Laudy wethouder Bouw en Openbare Ruimte van de gemeente Leiden is blij met deze samenwerking: "We zijn trots op de verbetering die we met elkaar hebben gerealiseerd. Het gebied ligt op de gemeentegrens tussen Leiden en Voorschoten, en door een goede samenwerking met gemeente Voorschoten, NS en NederlandSchoon is het ons gelukt om dit plan uit te rollen. Bezoekers zagen het stationsgebied vooral als ‘functioneel’ en als ‘grijs en saai’. Dit was zeker een impuls om als gemeenten de krachten te bundelen en hier verandering in te brengen. Daarbij verliep samenwerking goed met gemeente Voorschoten, NS, NederlandSchoon en retailers die voor stationsgebied De Vink verantwoordelijk zijn,” aldus Paul Laudy.  

Aanleiding aanpak De Vink

De aanpak van stationsgebied De Vink kwam voort uit teleurstellende resultaten van een enquête-onderzoek onder omwonenden, ondernemers, en treinreizigers waarbij werd gevraagd naar de schoonheidsgraad en veiligheid van de betreffende omgeving. Uit het onderzoek bleek dat het stationsgebied slecht scoorde op sociale veiligheid, overlast door hangjongeren, zwerfafval en ruimtelijke kwaliteit. De gemeenten Leiden en Voorschoten, NS en NederlandSchoon hebben op basis van deze resultaten dit initiatief genomen. De aanpak richtte zich op langere verlichting bij de busbaan en in de tunnel, onderhoud (onkruid en weesfietsen verwijderen), beplanting rondom het station, grotere en opvallendere afvalbakken, welkomstborden en met vandaag, de afronding van de muurschildering. De beplanting wordt volgend voorjaar geplaatst en het onderhoud van het gebied is nog in gang.

Vanuit NederlandSchoon (o.a. verantwoordelijk voor het enquête-onderzoek) wordt tevreden gereageerd. Helene van Zutphen, Directeur Stichting NederlandSchoon benadrukt het belang van meer groen, verlichting, onderhoud en ‘kleur’ bij stationsgebied De Vink; “Uit het enquête-onderzoek kwam sterk naar voren dat het gebied als onveilig werd ervaren. De grootste prioriteit van de ondervraagden was meer toezicht, verlichting, de aanpak van het zwerfafval en het opfleuren van het stationsgebied. Wij wensen met onze aanpak dat de (schoon)beleving van stationsgebied De Vink verbeterd is. In een gebied dat minder anoniem voelt en een schone, betere uitstraling heeft, voelen mensen zich prettiger en gedragen ze zich beter”

Foto: Annemieke Kok
v.l.n.r.: wethouder Daan Binnendijk (gemeente Voorschoten), Annette Ploeger (Nederlandse Spoorwegen) en wethouder Paul Laudy (gemeente Leiden)

Top