De gemeente ruimt weer bladeren op (19-11-2020)

Het is herfst en dus laten veel bomen hun blad vallen. Afhankelijk van het weer (vorst en harde wind) valt het meeste blad binnen een periode van zes tot zeven weken. De gemeente is op dit moment bezig met het ruimten van gevallen blad van gemeentebomen en zorgen dat dit voor de kerstdagen is opgeruimd. 

Wat doen we om het blad te ruimen?

We zetten verschillende machines in die het blad opzuigen en opvegen. Door van tevoren het blad met behulp van bladblazers te verzamelen op het gras of op de verharding, kunnen de machines het blad gemakkelijker opruimen. Kort nadat het blad geruimd is komen veegmachines langs om de straat verder schoon te vegen. In de beplanting laten wij het blad liggen om te verteren. 

Ieder zijn eigen blad

De gemeente ruimt alleen het blad in de openbare ruimte op. Met bladeren in uw tuin kunt op verschillende manieren omgaan. Bladeren zijn goed voor bodem, flora en fauna. Het beste en eenvoudigste is het als u het blad in eigen tuin in de borders en rondom andere begroeiing laat liggen. Het blad verteert dan op natuurlijke wijze. Het is een goede voedselbron voor planten en biedt schuilgelegenheid voor diverse diersoorten zoals egels. Het blad wordt weer een goede voedingsbodem voor uw tuin. Ook kunt u zelf het blad composteren. Daarmee krijgt u goed bemestingsmateriaal voor uw tuin en helpt u mee aan het verminderen van de afvalberg en ons leefmilieu. Overig blad kunt u afvoeren via de gft-container. Nieuw dit jaar is dat wij als proef op vijf locaties in Voorschoten bladkorven hebben neergezet. Bewoners van die straten zijn hierover geïnformeerd. 

Voorkomen van verstopte putten

Het kan voorkomen dat straatkolken of afvoerputten verstopt raken door het blad. U kunt ons een handje helpen door het blad weg te scheppen van de straatkolken en afvoerputten. Is na het blad ruimen nog steeds sprake van een verstopte straatkolk of afvoerput? Geef dit door via de website of telefonisch via 14 071.

Top