In december 2020 heeft de raad gevraagd een voorstel te ontwikkelen om de huidige bibliotheek aan de Wijngaardenlaan uit te bouwen tot een volwaardige multifunctionele accommodatie (MFA).

Het ontwerp

Onder regie van de Stuurgroep MFA waarin de gemeente en de bibliotheek zijn vertegenwoordigd, is een ontwerp uitgewerkt. Het gebouw van de bibliotheek wordt zodanig aangepast dat naast culturele ook maatschappelijke en educatieve organisaties activiteiten kunnen organiseren en/of huisvesting kunnen vinden. Daarbij zijn ook (potentiële) gebruikers intensief betrokken. Er is een nieuwe grote zaal ontworpen die geschikt is voor lezingen, film, toneel, ballet en concerten, voorzien van kleedruimte en berging. Het Filmtheater en Jeugdtheaterschool Theaterplaats krijgen hier een nieuwe locatie als het Cultureel Centrum dicht gaat.

Het ontwerp bevat ook een grote foyer met bar, een kleine zaal, extra leslokalen en spreekruimtes. De inrichting maakt het mogelijk om deze ruimtes voor meerdere doeleinden te gebruiken zoals taallessen, cursussen en oefeningen.  De bibliotheek wordt de ‘huiskamer’ van Voorschoten die de hele week van vroeg tot laat open is, waar alle Voorschotenaren zich thuis kunnen voelen.

Om een impressie te krijgen van het ontwerp, kunt u onderaan de pagina de filmpjes bekijken. Ook kunt u de plattegronden onderaan de pagina downloaden.

Bijeenkomst omwonenden

Voor de zomer wordt voor omwonenden een bijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst worden zij geïnformeerd over het ontwerp en het proces.

Vervolgstappen

De realisatie van de MFA is uiteraard afhankelijk van de financiële keuzes die de raad in verband met de kadernota deze zomer zal maken. Als de raad instemt met het budget en het ontwerp dan zou de bouw in 2022 kunnen beginnen.