HOME  |  Nieuws Operatie Steenbreek

Nieuws Operatie Steenbreek

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws rondom Operatie Steenbreek.

 • Wethouder Lamers opent Natuurwerkdag in Natuurspeeltuin (2 november 2019)
  Wethouder Lamers gaf op zaterdag 2 november in de Natuurspeeltuin het startschot voor de
  19e editie van de Natuurwerkdag. Het thema voor dit jaar was ‘biodiversiteit’. Ruim 30 ouders en kinderen staken de handen uit de mouwen om de Natuurspeeltuin winterklaar en bijvriendelijke bollen te planten.

  Naast de nodige onderhoudswerkzaamheden werd een nieuw rolstoel- en wandelwagenvriendelijk pad naar de bijenstal aangelegd, zodat alle bezoekers de honingbijen van dichtbij kunnen bekijken. Door de kinderen die vorig jaar hun Eerste Heilige Communie deden, werd een grote walnotenboom geplaatst. In plaats van het gekregen geld uit te geven aan cadeautjes, legden ze dit bij elkaar voor de boom.

  Biologische bollen voor de bij
  Door onder andere verstedelijking en een veranderend klimaat neemt het aantal vogel- en insectensoorten in een rap tempo af. Daarom gingen de vrijwilligers ook aan de slag met het planten van zo’n 2150 bollen van biologische krokussen en andere voorjaarsbloeiers. Door het planten van biologische bollen ontstaat er een gezonde voedselbron voor bijen en insecten.

  Samen maken we het verschil
  Als dank voor hun inzet werden de vrijwilligers door wethouder Lamers beloond met een verrassingspakketje met daarin bijenwaskaarsjes, honingzeep en andere bijenproducten. ‘Steeds meer inwoners zien het belang in van vergroenen en ontstenen. Als wethouder ben ik verheugd met deze positieve ontwikkeling. Zo ook met deze enthousiaste groep vrijwilligers die zich hier voor de natuur inzet. Ook met kleine acties maken we samen het verschil om de biodiversiteit in Voorschoten te vergroten.’                                             

  Operatie Steenbreek
  De gemeente Voorschoten treft diverse maatregelen om de bijen te helpen. Zo zorgen we voor verschillende bomen en planten waar ze voedsel vinden en bieden we goede plekken waar ze hun nest kunnen bouwen. Met de campagne Operatie Steenbreek Voorschoten stimuleren we de vergroening van de tuinen in onze gemeente. Natuurlijk treffen wij zelf ook de nodige maatregelen die bijdragen aan een klimaatbestendig en prettig leefklimaat. 
   
 • Bloemrijke bermen voor meer bijen
  Bloemrijke bermen spelen in Voorschoten een belangrijke rol in het vergroten van het aantal planten- en dierensoorten. ‘Bloemrijke bermen zijn goed voor de insecten, de vogels én mooier om te zien!’, aldus een van onze inwoners, Inez Milot.

  Begroeide bermen
  Bij begroeide bermen wordt weleens gedacht, dat de gemeente nog moet maaien, maar dat heeft dus een reden. Het gaat namelijk niet goed met onze wilde bijen en insecten en dat heeft meerdere oorzaken. Het toenemend gebruik van bestrijdingsmiddelen is dodelijk voor de dieren. Ook de intensieve landbouw die zich richt op één gewas heeft een ongunstig effect. Wilde bijen blijven daar weg, omdat ze er te weinig voedsel vinden. Dat vinden ze wel bij de inheemse kruiden, bloemen en planten. Ook de toenemende verstening speelt een rol. 

  Bermenbeheer
  ‘Het valt me op dat steeds meer bermen in Voorschoten prachtig in bloei staan’, vertelt Inez.‘Met deze mooie, kleurrijke plekjes, helpen we de vogels en insecten in hun voortbestaan. De voorjaarsbloeiers maken plaats voor Slangenkruid en andere kleurrijke bloemen, kruiden en planten. Zo kunnen wij als inwoners blijven genieten van een steeds veranderend landschap.

  Insectenroutes
  ‘Met name in deze bermen kunnen bijen, hommels en vlinders goed leven’, vervolgt Inez. ‘Dit zijn de routes waarlangs ze zich kunnen verplaatsen tussen de overgebleven bloemrijke gebieden, zoals tuinen, velden en natuurgebieden. Zo zag ik in de bermen al meer insecten, zoals een sluipwesp. Een ander bijkomend voordeel is dat de eikenprocessierups in deze gebieden minder snel kan toeslaan. Door de grote diversiteit aan boom- en plantensoorten zijn er meer natuurlijke vijanden voor de eikenprocessierups. Zo werken sluipwespen, wantsen, mezen, mussen en vleermuizen mee om deze plaag te reduceren. Langs de Dobbewijk loopt zo’n wild pad, avontuurlijk om daar eens op insectensafari te gaan!’

  Uitgebloeide planten om in te nestelen
  Rommelhoekjes en uitgebloeide planten zijn favoriet voor wilde bijen en hommels. Op zonnige, niet begroeide plekjes, maken zij nesten in de grond met bijvoorbeeld holle takjes. ‘Ik zie dat de gemeente daar rekening mee houdt. Ook ik laat uitgebloeide planten in mijn tuin staan. De zaden die zich vormen, leveren voedsel voor vogels. Daarnaast bieden de zaaddozen bescherming en kraamkamertjes voor insecten. Dat uitgebloeide stengels ook een bepaalde schoonheid hebben bewijst Landschapsarchitect Piet Oudolf. Hij is wereldberoemd door onder andere uitgebloeide bloemen en planten een belangrijke functie in zijn ontwerpen te geven. Dichtbij heeft hij onder andere de tuinen rond Museum Voorlinde aangelegd.’

  Met kleine successen een groot verschil maken
  ‘Bijen en insecten zijn belangrijk voor een gezonde leefomgeving en onmisbaar voor onze landbouw. Als we allemaal een kleine bijdrage leveren, kunnen we een groot verschil maken in de biodiversiteit in Voorschoten.’
  Foto: Inez Milot. 

   
 • Ontdek uw buurkracht met de Buurkracht-app!
  Samenwerken aan de wijk kan veel opleveren. De buurt vergroenen door het realiseren van een moestuin of geveltuintjes. Samen met de buren krijgt u het voor elkaar! Buurkracht is de kracht die u en uw buren samen hebben. Met de Buurkracht-app zet u uw buurkracht snel en eenvoudig in.

  Met buurkracht maakt u uw wijk mooier, groener of bespaart u samen veel energie. Via de Buurkracht-app deelt u uw idee of initiatief in drie stappen met de buurt. De buren zien het meteen op de app verschijnen. Chatten over het plan kan rechtstreeks via de app, zonder het uitwisselen van telefoonnummers of e-mailadressen. Zo kunt u kijken of er interesse is uit de buurt voor uw idee of kunt u een zoekvraag stellen. Bijvoorbeeld dat u op zoek bent naar buren om samen een groenproject op te zetten of met de wijk zonnepanelen wilt inkopen.

  Voor grote en kleine inwonersinitiatieven
  Alle buurtinitiatieven, groot of klein, kunnen op de Buurkracht-app worden aangemeld. U krijgt direct een melding als er in uw buurt een nieuwe activiteit wordt opgestart. Zo blijft u altijd op de hoogte van de buurkracht in uw wijk.

  Download hier de Buurkracht-app
  https://apps.apple.com/nl/app/buurkracht/id1436680859
  https://androidworld.nl/android-apps/sociaal/buurkracht-samen-met-je-buren-in-actie.html

  Deel uw energiebesparende initiatief met ons!
  Deel uw groene idee of initiatief ook met de gemeente Voorschoten! Stuur een e-mail naar operatiesteenbreek@voorschoten.nl en wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen om te bespreken of, en zo ja, hoe wij uw duurzame initiatief kunnen ondersteunen.

   
 • 4 juni 2019: Operatie Steenbreek Voorschoten van start
  De gemeente Voorschoten sluit aan bij de landelijke campagne Operatie Steenbreek. Onder het motto ‘Tegel eruit, plantje erin’ wil de gemeente woningeigenaren en huurders bewustmaken van de voordelen van een groene tuin. Deze vergroening is nodig om de gevolgen van de klimaat-veranderingen beter op te vangen en de afname van bijen en insecten tegen te gaan. De kick-off van Operatie Steenbreek Voorschoten vond plaats in de tuin van een
  enthousiaste inwoonster, Inez Milot. 

  Voordelen groene tuin
  Dat een groene tuin voordelen biedt, kreeg Inez als kind al van haar ouders mee. ‘Mijn ouders vertelden mij zo’n 50 jaar geleden al dat het aantal droge periodes zou stijgen. Droge periodes en extreme hoosbuien wisselen elkaar nu af. Bij de energietransitie denken mensen vaak aan zonnepanelen en windmolens, maar vergroenen is de basis voor een succesvolle energietransitie en een gezond leefklimaat. Groen zorgt namelijk voor CO₂-reductie en vermindert of voorkomt wateroverlast. De planten, kruiden en bloemen in onze tuin trekken veel bijen en insecten aan. En die trekken op hun beurt weer meer insectenetende vogels aan. Onze tuin staat voor mij voor plezier, inspiratie en ontspanning. Zo ontdek ik elke dag weer iets nieuws in dit avontuurlijk samenspel van planten, dieren en elementen.’

  Acties
  De gemeente zal dit jaar in samenwerking met partners en inwoners diverse acties initiëren om Operatie Steenbreek in Voorschoten vorm te geven. ‘Zo werken we samen aan een klimaatbestendige toekomst van onze gemeente’, aldus duurzaamheidswethouder Monique Lamers. ‘De tuin van Inez Milot is naast klimaatbestendig ook een prettige leefomgeving voor bijen en insecten. Met Operatie Steenbreek hopen we inwoners te inspireren om een bijdrage te leveren aan de vergroening van Voorschoten. Iedereen kan en mag meedoen aan dit project. Ook met kleine acties maken we samen een groot verschil.'

  Foto-informatie: van links naar rechts: Bert Metsemakers, wethouder Monique Lamers en Inez Milot.

 • Bouw een bijenhotel
  Wilde bijen en hommels zoeken in uw tuin naar voedsel, maar ook naar een woon- en schuilplaats. Help ze daarmee door zelf een bijenhotel te maken. Het is heel eenvoudig. U maakt een bijenhotel door gaten te boren in stukken hout of door holle (bamboe)stelen te bundelen van verschillende dikten waarin bijen eitjes kunnen leggen. Daarna hangt u het op, bij voorkeur op een zonnige plek. Op de website van Bestuivers.nl treft u een uitgebreide beschrijving hoe u zelf een bijenhotel kunt maken.

  Bijen nestelen ook in de grond
  Ongeveer 250 van de 360 Nederlandse bijensoorten nestelen in de grond. Zorg voor geschikte plekken door met wat stenen en zand een schuin wandje te maken. Of door wat ruimte tussen de tegels van de bestrating te laten. Zandbijen hebben aan een halve centimeter ruimte al genoeg.

  Snoei in het voorjaar
  Overwinteren doen sommige bijensoorten in uitgebloeide bloemstengels. Door pas in het voorjaar te snoeien of uitgebloeide stengels weg te halen, helpt u de bijen én beschermt u de plant zelf tegen vorst.

Top