HOME  |  Informatie coronavirus inwoners

Informatie coronavirus inwoners

Het Coronavirus en de verspreiding daarvan is elke dag volop in het nieuws. De ontwikkelingen worden op de voet gevolgd. Er zijn korte lijnen met de GGD, het RIVM en de Veiligheidsregio. Als gemeente communiceren we niet zelfstandig over het Coronavirus. Het RIVM is in Nederland de eerste en belangrijkste informatiebron als het gaat om de ontwikkeling van en maatregelen voor dit virus. De website van het RIVM wordt actueel gehouden, inclusief een uitgebreide lijst met veel gestelde vragen en antwoorden. Ook op de website van Veiligheidsregio Hollands Midden staan veel gestelde vragen en antwoorden. Op deze pagina bundelen wij de informatie voor u. 

Maatregelen vanuit de Rijksoverheid

 • Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april
  Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.
 • Maatregelen vanaf 15 maart 2020
  Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs.
 • Maatregelen vanaf 12 maart 2020
  In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Maatregelen vanuit de gemeente

Noodverordening

Op woendsdagavond 1 april heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden, na raadpleging van de burgemeesters, een aanvulling op de 3e Noodverordening COVID-19 vastgesteld.

In deze aanvulling is opgenomen:

 • Een verbod om sanitaire voorzieningen (gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen) bij recreatieparken en andere recreatieve locaties geopend te houden. Het gaat dan om de locaties van vakantieparken, jachthavens, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijvoorbeeld het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’) en sanitaire voorzieningen bij parken, natuurgebieden en stranden. Dit verbod geldt in ieder geval tot en met 28 april 2020 (in lijn met de overige landelijke maatregelen).
 • Een verbod op het aanbieden van recreatief nachtverblijf. Hieronder wordt in elk geval verstaan het recreatief nachtverblijf in de vorm van verblijf op recreatieparken, kampeerterreinen en minicampings, kamperen bij de boer, kamerverhuur, B&B, slaaphuisjes (recreatief nachtverblijf op het strand) en jachthavens.

Bekijk het nieuwsbericht en de noodverordening

Nieuws 

Informatie voor ouders

Overzicht hulpinitiatieven

De coronacrisis heeft grote economische en maatschappelijke gevolgen. Verschillende instellingen in Voorschoten proberen inwoners zoveel mogelijk bij te staan in deze moeilijke tijd. Hier vindt u meer informatie over de initiatieven in Voorschoten

Maatregelen van partners van de gemeente en verenigingen in Voorschoten

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, ziet u in een kort filmpje van de rijksoverheid. Ze zijn:

 • was regelmatig uw handen
 • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • gebruik papieren zakdoekjes 
 • schud geen handen 
 • vermijd grote groepen
 • werk thuis als het kan

Ook is het advies 'houd afstand'. Maar wat betekent dit nou echt?

Meer informatie

Als gemeente volgen we het advies en de informatie van de autoriteiten op dit gebied, GGD en het RIVM, op de voet. Kijk voor maatregelen en actuele informatie over het coronavirus op:

Ook is er een landelijk informatienummer 0800-1351, dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur. 

Top