HOME  |  Erfgoededucatie

Erfgoededucatie

IVN-cursus ‘Gastheren van Hollands Buiten’

In september start de IVN-cursus ‘Gastheren van Hollands Buiten’ over de Land-goederenzone in de regio Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar. Als u uw gasten meer wilt vertellen over de rijke geschiedenis en prachtige natuur in de regio, kunt u uw inschrijven via www.ivn.nl/aanmeldenhollandsbuiten. Bekijk voor meer informatie en de curusdata de folder IVN ‘Gastheren van Hollands Buiten’ (PDF-document 883 kB).

Erfgoededucatie voor kinderen

Er zijn verschillende projecten op het gebied van erfgoed in onze gemeente die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Door te leren en te doen kunnen ze meer te weten komen over de geschiedenis van onze gemeente en begrijpen waarom hun leefomgeving eruit ziet zoals die eruit ziet. Hieronder staat een aantal projecten die de gemeente (mede) ontwikkeld heeft en van harte bij u aanbeveelt.

Archeologie krijgt een gezicht

Archeologie-boekje voor groep 7 en 8.

Leer Kars, een man die bijna 4000 jaar geleden vermoord werd in de duinen in Wassenaar, en Trude, die op een kasteel in Voorschoten woonde, kennen. Hoe leefden mensen duizenden jaren geleden? Waar woonden de Romeinen en hoe zag hun fort eruit?
“Archeologie krijgt een gezicht” is een boekje dat voor de groepen 7 en 8 gemaakt is over archeologie. Het is leerzaam en leuk, ook voor volwassenen en vertelt veel over de oudste geschiedenis van Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar.

In samenwerking met
Het boekje is gemaakt in opdracht van het Pact van Duivenvoorde, een samenwerking tussen de gemeenten Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar en maakte in 2009 onderdeel uit van een archeologie-tentoonstelling.

Meer informatie
Het boekje kunt u downloaden (PDF-document 6,5MB). Wilt  u de papieren versie van het boekje ontvangen, mail dan uw naam en adres onder vermelding van ‘aanvraag boekje “Archeologie krijgt een gezicht” naar erfgoed@werkorganisatieduivenvoorde.nl (zolang de voorraad strekt).

Speurtocht in het verleden van buitenplaatsen

Quiz voor kinderen in groep 6 tot en met 8.

Er is een quiz gemaakt met leuke informatie over buitenplaatsen. Vragen als: “Weet jij wat een buitenplaats is? En wat mensen daar vroeger deden?” worden erin op een speelse wijze beantwoord. Zo leer je meer over de vele buitenplaatsen in onze gemeente.

In samenwerking met
De quiz is gemaakt door vrijwilligers van de Stichting tot behoud van cultuurhistorische buitenplaatsen en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Voorschoten, het Pact van Duivenvoorde en de provincie Zuid-Holland.

Bezoek voor meer informatie de website van buitenplaats Berbice of download de speurtocht

BOERenERFGOED

Lespakket voor basisscholen (groep 1 t/m 8).

Alles leren op je eigen niveau over boeren en het landschap van Voorschoten, Leidschendam, Voorburg en Wassenaar? Dat kan met dit lespakket! Het lespakket bestaat uit een map met 12 lessen voor alle groepen, een DVD met vijf filmpjes die aansluiten op de lessen, een boek en divers begeleidend materiaal waaronder enkele spellen.

In samenwerking met
Het lespakket is gemaakt in opdracht van het Pact van Duivenvoorde, een samenwerking tussen de gemeenten Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar.

Meer informatie
Het lespakket is beschikbaar gesteld aan scholen, maar kan ook door maatschappelijke organisaties geleend worden via de bibliotheken van Voorschoten en Wassenaar.

Duik in de duinen

Lespakket voor leerlingen uit groep 5 en 6.

Ga mee op ontdekkingstocht door het duingebied tussen Scheveningen en Katwijk. In dit gebied vind je veel sporen van mensen uit het verleden. Krijg antwoord op vragen als: wat zijn duinen, hoe worden ze gevormd en waar gebruiken mensen de duinen voor? Bij de lessen horen doe-opdrachten bij verschillende thema's, zoals dieren, water, oorlog, landbouw en recreatie. Er kan ook een buitenles worden georganiseerd, die wordt gegeven door docenten van Dunea en Staatsbosbeheer.

In samenwerking met
Dit programma is ontstaan in samenwerking tussen de gemeenten Den Haag, Katwijk, Wassenaar, beheerders Dunea en Staatsbosbeheer, en het Museon.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website van Dunea of de website van het Museon.
Leerkrachten kunnen deze les aanvragen voor hun klas via de website van het Museon, Willemijn van Ommen, tel. 070-3381432, email wvommen@museon.nl.
Bekijk ook het filmpje!

Mee met de boswachter

Scholen en groepen kunnen een aanvraag doen voor een wandeling met een boswachter door een mail met hun wensen te sturen naar hollandsduin@staatsbosbeheer.nl. Staatsbosbeheer organiseert ook regelmatig excursies. Deze staan in de Buitenladder op de site van Staatsbosbeheer. 

Top