Een duurzame woning biedt veel voordelen. U levert een bijdrage aan een duurzaam Voorschoten én kunt een aanzienlijke kostenbesparing realiseren. Waarom een energiezuinig huis?

De voordelen van een goed geïsoleerd en energiezuinig huis zijn:

 • Behaaglijker en comfortabeler wonen; 
 • Lagere energierekening;
 • Minder CO2-uitstoot voor een beter milieu; 
 • Waardestijging van de woning; 
 • Kortere verkooptijd woning.

Samenwerking met andere partijen

Om u als inwoner bij de verduurzaming van uw woning te ondersteunen, werkt de gemeente Voorschoten samen met onderstaande partijen:

Duurzaam Bouwloket

De gemeente Voorschoten werkt samen met het Duurzaam Bouwloket. Denkt u erover om uw woning duurzaam te (ver)bouwen of zelf energie op te gaan wekken? Dan is het de moeite waard om hierover met een onafhankelijke adviseur van Duurzaam Bouwloket in gesprek te gaan.

Dit digitale bouwloket voorziet u van gratis en onafhankelijk advies. Kijk op www.duurzaambouwloket.nl voor adviezen en producten om uw woning te verbeteren én vind meteen gespecialiseerde regionale en lokale bedrijven die u daarbij kunnen helpen. Lees ervaringen van anderen en kom meer te weten over mogelijkheden en subsidies om te investeren in uw woning en kosten te besparen. 

De Groene Grachten

Er zijn veel mogelijkheden om een historisch pand verder te verduurzamen. Er kan wellicht meer dan u denkt. De gemeente is een samenwerking aangegaan met Stichting De Groene Grachten. De Groene Menukaart laat u aan de hand van verschillende thema’s zien welke opties, tips en trucs er zijn voor verduurzaming van historische panden. Maatwerk blijft altijd het sleutelwoord, zeker bij beschermde monumenten.

10 Tips om uw huis duurzamer te maken

 • Vervang je oude cv-ketel (bespaar 175 euro per jaar).
  Een cv-ketel van 15 jaar of ouder verbruikt onnodig veel gas. Met een zuinige hr-ketel bespaart u jaarlijks 15 tot 20 procent gas vergeleken met een gewone cv-ketel. Zo verdient een hr-ketel zichzelf dus terug. Zorg er ook voor dat de druk van uw ketel goed is ingeregeld. Als er te weinig waterdruk is, draait de verwarming minder efficiënt. Kunt u de woning verwarmen op lage temperaturen? Kijk dan ook eens naar warmtepomp als oplossing.
 • Isoleer de cv-leiding (bespaar 16 euro per jaar).
  Cv-leidingen die niet geïsoleerd zijn verliezen hun warmte, vooral als deze door koude ruimtes lopen. Cv-leidingen isoleren is gemakkelijk zelf te doen, het materiaal is in elke bouwmarkt te koop en het aanbrengen is erg eenvoudig. Tip: meet van de tevoren hoeveel buisisolatie je nodig hebt, soms gaat er meer materiaal inzitten dan je verwacht!
 • Breng radiatorfolie aan (bespaar 50 tot 100 euro per jaar).
  Een radiator geeft ook warmte af aan de achterkant. Een deel van de warmte trekt dus in de muur. Radiatorfolie zorgt ervoor dat vrijwel alle warmte die de radiatoren afgeven, in de woning blijft. Radiatorfolie bespaart ongeveer €7 per vierkante meter per jaar.
 • Zet de thermostaat een graad lager (bespaar 70 euro per jaar).
  Met iedere graad waarmee u de kamertemperatuur verlaagt, bespaart u 7 procent op uw gasverbruik. Zet de thermostaat een uur voordat u weg of naar bed gaat alvast lager, 15 graden is dan warm genoeg.
 • Schaf een waterbesparende douchekop aan (bespaar 45 euro per jaar).Zo'n twintig procent van uw gasverbruik gaat op aan warm water. Onder de douche kunt u water én energie besparen met een waterbesparende douchekop. Afhankelijk van hoe lang u doucht, bespaart zo'n douchekop je 45 euro per jaar. Daarnaast kunt u natuurlijk ook gewoon korter douchen.
 • Isoleer uw dak (bespaar 500 euro per jaar).
  Warmte stijgt op. Via een niet-geïsoleerd dak verliest een woning veel warmte, waardoor u meer moet stoken om het huis op temperatuur te krijgen en houden. Een goed geisoleerd huis is comfortabeler, beter voor het klimaat en beter voor de portemonnee.
 • Maak gebruik van tochtstrips (bespaar 60 euro per jaar).
  Veel warmte gaat verloren door kieren bij ramen, deuren en de aansluiting met het dak. Met tochtstrips en een brievenbusborstel voorkomt u dat koude lucht naar binnen waait. Een bijkomend voordeel van tochtwering is dat uw thermostaat (nog) een graadje lager kan.
 • Vervang glas door HR++ glas (bespaar 280 euro per jaar).
  Hoog rendement (HR++) glas isoleert beter dan dubbel glas en veel beter dan enkel glas. Hierdoor wordt het comfort in de woning ook een stuk hoger. Met HR++ glas houdt u dus de kou buiten en blijft warmte langer behouden. Gaat u de kozijnen toch vervangen? Kijk dan ook eens naar triple glas (HR+++).
 • Breng vloerisolatie aan (bespaar 210 euro per jaar).
  Vloerisolatie zorgt voor meer comfort in huis, en is een effectieve manier van energie besparen. Huizen met vloerisolatie verliezen minder warmte, waardoor de verwarming een graadje lager kan.
 • Isoleer uw (spouw)muren (bespaar 210 euro per jaar).
  Door de spouw in uw muren te isoleren ontsnapt er minder warmte uit uw huis. Daardoor hoeft de verwarming minder vaak aan. De kosten voor spouwmuurisolatie zijn lager dan veel mensen denken, terwijl de besparing groot is.