De gemeente Voorschoten organiseert de actie Boom zoekt tuin! Voor 25 euro kunt u uw eigen boom aanschaffen. De rest van het bedrag wordt door de gemeente vergoed, zolang de voorraad strekt. Op woensdagmiddag 17 november kunt u uw boom afhalen in Voorschoten. Na aanmelding ontvangt u hier meer informatie over.

Waarom een boom in uw tuin?

Als gemeente zijn wij aangesloten bij Stichting Steenbreek. Deze stichting zet zich in om de leefomgeving te vergroenen. Als gemeente onderschrijven we deze doelstelling. Een boom in uw tuin heeft dan ook veel voordelen!

Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. Mensen voelen zich geestelijk en lichamelijk gezonder wanneer ze zicht hebben op natuur. Door een boom te planten kunt u ook in uw eigen tuin volop genieten van de natuur. Bomen zorgen daarnaast voor schaduw en verkoeling in de tuin, leggen koolstofdioxide (CO2) vast, verbeteren de luchtkwaliteit, beperken de toevoer van overtollige neerslag naar het riool, bieden privacy en ze verhogen de waarde van vastgoed. Verder zijn veel bomen een voedselbron voor mens en dier met ieder jaar volop fruit, zaden of noten. Vogels zoeken bomen en struiken als veilige nestel- of schuilplaats.

Welke bomen kan ik aanschaffen met deze actie?

Goede vraag! Wij hebben een lijst opgesteld met 12 verschillende bomen die u met een fikse korting kunt aanschaffen. Deze bomen zijn grotendeels inheems, hebben een uiteenlopende grootte, en geven in sommige gevallen vruchten. Onderaan deze pagina kunt u de menukaart met beschikbare bomen downloaden. Hier kunt u ook informatie vinden over deze bomen.

Hoe kan ik meedoen?

Helaas is het niet meer mogelijk om mee te doen met de actie, we hebben veel aanmeldingen binnen gekregen en er zijn geen bomen meer beschikbaar. 

  1. Bekijk de menukaart met beschikbare bomen onderaan de pagina, en bedenk goed welke boom voor uw tuin geschikt is.

  2. Let op: u kunt maximaal één boom per adres bestellenDe betaling van 25 euro kunt u direct digitaal via iDEAL voldoen. U ontvangt van ons een bevestiging per e-mail.

  3. Op woensdag 17 november kunt u de boom ophalen in Voorschoten. U wordt hier nader over geïnformeerd.

Om mee te doen met de actie dient u zich vóór 16 oktober aan te melden! De actie loopt zolang de voorraad strekt. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Mochten er geen bomen meer beschikbaar zijn, dan wordt u daar door ons over ingelicht. Neem voor vragen contact op met: groen@voorschoten.nl.

De juiste boom op de juiste plek

Voor iedere tuin en grondsoort is wel een geschikte boom te vinden. Zoek een boom uit die bij de grootte van de tuin past. Voor boomgroottes hanteren we de volgende categorieën: kleine bomen (tot maximaal 6 meter hoogte), middelgrote bomen (6 tot 12 meter hoogte) en grote bomen (hoger dan 12 meter). Zo voorkomt u dat de boom in de toekomst te groot wordt voor uw tuin. Bepaal ook vooraf altijd goed de functie die de boom in de tuin gaat krijgen: sierwaarde, eetbaar, bescherming tegen hitte of het garanderen van privacy.

Een boom plant u voor de toekomst en heeft ook onderhoud nodig! Daarom een paar tips om vooraf goed rekening mee te houden om eventuele last voor jezelf of de buren te voorkomen:

  • Accepteer een paar weken bladval, zelfs een wintergroene naaldboom verliest wel wat. Laat het blad gewoon liggen in de border van de tuin. In de winter kunnen veel dieren hierin overwinteren of voedsel vinden. En in het voorjaar is de bodemstructuur in de tuin gratis verbeterd.
  • Bomen houden niet van verharding op de wortels. Plant een boom dus niet te dicht bij de gevel of het terras.
  • Onderzoek vooraf goed op welke plek u graag schaduw in de tuin wilt hebben want een boom is geen zonnescherm die u daarna nog open en dicht kan doen.
  • Sommige bomen krijgen makkelijk luis, verliezen kleverige knoppen in het voorjaar of veroorzaken hooikoorts.
  • Geef zoveel mogelijk informatie over uw tuin (omvang, grondsoort, standplaats) en andere specifieke wensen door aan een medewerker van een tuincentrum of boomkweker zodat u samen de juiste boom voor de juiste plek kunt uitkiezen. Vraag om advies hoe de boom op de juiste manier geplant kan worden.
  • Het beste tijdstip om een boom te planten is in het najaar. De bomen zijn dan in rust. In het voorjaar kunnen bomen ook geplant worden maar de laatste jaren is het steeds vaker dan al warm met amper regen. Extra water geven is dan noodzakelijk.