Een rijtje stoeptegels met een goot, waarin de eigenaar van een elektrische auto diens laadkabel kan neerleggen. Dat is de mogelijke oplossing voor het opladen aan huis. Wethouder Hubert Schokker gaf vandaag het startsein voor een eenjarige pilot.

Steeds meer milieubewuste inwoners kiezen voor een elektrische auto. Inwoners die niet in de buurt wonen van een laadpaal, sluiten de laadkabel graag in hun eigen huis aan, zeker als een inwoner gebruik wil maken van diens eigen zonnepanelen. Maar een laadkabel op de stoep is vervelend voor bijvoorbeeld voetgangers, rolstoelen en kinderwagens. Daarom is dat niet toegestaan.

Mogelijke oplossing

Met een eenjarige pilot voor kabelgoten onderzoekt de gemeente een mogelijke oplossing. Een kabelgoot wordt gevormd door een aaneengesloten strook van stoeptegels, met in het midden van iedere stoeptegel een gootje voor de laadkabel. Het gootje heeft een rubberen afdekstrip, zodat er geen vuil inkomt. De laadkabel loopt dan van het elektrische laadpunt op het eigen terrein van de deelnemer naar de elektrische auto in een openbaar parkeervak.

Belangrijke verduurzamingsopgave

Wethouder Schokker sprak vandaag met een van de deelnemers van de pilot, die stroom gebruikt van zonnepanelen om de auto op te laden. “Ik ben heel blij dat we met dit relatief simpele gebaar een bijdrage kunnen leveren aan de belangrijke verduurzamingsopgave”, zegt de wethouder. “De eerste kabelgoten zijn al aangelegd. Na het pilotjaar wegen we de voor- en nadelen tegen elkaar af en bepalen we of we de kabelgoot blijven aanbieden.”

Pilot

Er doen tien inwoners mee aan de pilot. Voor deze deelnemers gelden enkele voorwaarden. De inwoner mag bijvoorbeeld niet de beschikking hebben over een eigen terrein, waar die al kan parkeren en laden. Ook mag zich geen groenvoorziening of fietspad tussen de woning en het parkeervak bevinden.