U bent hier: nieuws » 2012 » 04 » 27 » onthulling monument is historisch moment

Onthulling monument is historisch moment

Voorschoten heeft nu een herdenkingsplaats voor alle Voorschotenaren die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en daarna bij militaire acties of tijdens vredesoperaties waar ook ter wereld. Ook de ‘eigen’ burgerslachtoffers hebben een plaats gekregen op het vernieuwde monument.

Burgemeester Jeroen Staatsen sprak van een historisch moment. Hij verrichte de onthulling met Helma Neppérus, voorzitter van het Voorschotense Comité Oorlogsslachtoffers 1940-1950 en met twee leerlingen van groep 8 van de Regenboogschool: Thomas van Spelde (12) en Amar Doerjan (13). Onder grote belangstelling trokken zij gevieren aan de koorden van het doek, waardoor 41 witte ballonnen konden opstijgen. De ceremonie werd muzikaal omlijst door het Voorschotens Kamerkoor. Onder leiding van Nico Hovius zong het koor toepasselijke liederen: het slotkoraal uit  ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins en ‘Hoop’, gebaseerd op een tekst van Vaclav Havel.

Tientallen genodigden en belangstellenden woonden de plechtigheid in het Burgemeester Berkhoutpark bij. Op 4 mei vindt de jaarlijkse dodenherdenking plaats bij het vernieuwde oorlogsmonument.

Toespraak Helma Neppérus

Toespraak Jeroen Staatsen

Namen van alle gevallenen

  • 27 april 2012
Delen op Facebook Delen via Twitter Delen via Hyves Delen via LinkedIn Delen via Youtube