U bent hier: evenementen » 2011 » 03 » 02 » tentoonstelling fashioning nature bloem- en diermotieven

Tentoonstelling Fashioning Nature Bloem- en diermotieven

Voorschoten, maart 2011

Tentoonstelling Fashioning Nature Bloem- en diermotieven
Kasteel Duivenvoorde Voorschoten
Opening tijdens Nationaal Museumweekend 2 & 3 april 2011

Van 2 april t/m 22 oktober 2011 is op Kasteel Duivenvoorde de tentoonstelling Fashioning Nature Bloem- en diermotieven te zien. Kunstenaars hebben zich altijd laten inspireren door de natuur. Zij legden de natuur ‘naar het leven’ vast of lieten hun fantasie de vrije loop. Van schilderij tot porselein, van kostuum tot zilver, van boek tot prent en van tapijt tot plafond: overal zijn op Duivenvoorde bloem- en diermotieven aan te treffen. Ter decoratie, met een symbolische betekenis of als natuurgetrouwe weergave. Fashioning Nature laat zien hoe de natuur zich door menselijke creativiteit op 20090515kasteel_duivenvoorde.jpguiteenlopende wijze liet vormgeven en vastleggen en bovendien als onderwerp fashionable werd. De tentoonstelling licht de mooiste bloem- en diermotieven uit en neemt u mee op een fascinerende zoektocht naar ‘de natuur in huis’. Bij de tentoonstelling verschijnt een prachtige kaartenset in boekvorm (€5).

Nationaal Museumweekend 2 en 3 april
De tentoonstelling gaat voor het publiek open tijdens het Nationaal Museumweekend op 2 en 3 april 2011. Op zaterdag 2 april is het kasteel van 11-17 uur en op 3 april van 14-17 uur te bezoeken zonder rondleiding. Het landelijke thema van het museumweekend is ‘Laat je trakteren door een museum’. Duivenvoorde trakteert de museumbezoekers daarom met een korting van 25% op de normale toegangsprijs (€ 4,50 in plaats van € 6). Kinderen van de basisschool kunnen op zaterdag 2 april van 14-17 uur genieten van mooie verhalen over bloemen en dieren (start om 14, 15, en 16 uur). Daarnaast kan het publiek op zondag 3 april ’s middags voor € 7,50 euro p.p. deelnemen aan een high tea (met bloemenkopjes), die doorlopend plaatsvindt in de Grote Zaal of Marotzaal van het kasteel. 

Over kasteel Duivenvoorde
Kasteel Duivenvoorde, gelegen tussen Leiden en Den Haag, dateert uit de 13e eeuw en is altijd via vererving in familiebezit gebleven. Het huidige uiterlijk kreeg het kasteel in het begin van de 17e eeuw. In 1960 besloot de laatste eigenaresse, L.H. barones Schimmelpenninck van der Oye, om het landgoed en kasteel Duivenvoorde onder te brengen in een stichting met als doel het geheel als cultuur- en natuurmonument te behouden. Kasteel Duivenvoorde beschikt over verschillende authentieke interieurs uit de 17e-19e eeuw die voor Nederlandse begrippen uniek zijn.

Rondleidingen door het kasteel vinden plaats onder leiding van een deskundige gids. De rondleidingen worden tot eind oktober van dinsdag t/m zaterdag gehouden om 14.00 en 15.30 uur. Groepsrondleidingen zijn mogelijk op afspraak  (inlichtingen via 071- 561 37 52 optie 5). Voor bijzondere openstellingsdagen en speciale themarondleidingen zie www.kasteelduivenvoorde.nl.

  • 2 april 2011 t/m 22 oktober 2011