Burgernet

Burgernet is vanaf 1 september 2023 bereikbaar via de Burgernetapp.

Met Burgernet werk je samen met de politie aan veiligheid in uw buurt. Elke deelnemer maakt de buurt een stukje veiliger. Want hoe meer mensen deelnemen, hoe sneller een persoon of voertuig wordt gevonden.

Hoe werkt het

Als Burgernetdeelnemer ontvangt u een actiebericht wanneer er iets gebeurt in uw omgeving. Daarin krijgt u het verzoek om naar een persoon of voertuig uit te kijken. Iets gezien? Dan belt u rechtstreeks met de meldkamer. Dat doet u via het gratis Burgernetnummer 0800-0011 of in de app via de "Bel met de politie" knop. Ook kunt u een direct message sturen naar het betreffende regionale Twitteraccount van Burgernet waar de actie is uitgezet. Download dus de Burgernetapp voor apple of android.

In de meeste gemeenten maakt Burgernet ook gebruik van e-mail om u te informeren over een verdachte of onveilige situatie. Of om te vragen of u iets gezien heeft in uw buurt.

Burgernet wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving, en vermiste personen.Via de Burgernetapp worden ook de AMBER Allerts verspreid.

Voor meer informatie : www.burgernet.nlAfbeelding met Lettertype, logo, Graphics, ontwerp

Automatisch gegenereerde beschrijving

WhatsApp-Buurtpreventie

Een WhatsApp-Buurtpreventiegroep in uw buurt. Overal in Nederland maken steeds meer inwoners gebruik van een WhatsApp-groep om hun buurt of wijk veiliger te maken. Ook in Voorschoten zijn al verschillende groepen actief. Met de groepschat functie van WhatsApp kunnen buurtbewoners elkaar namelijk attent maken op zaken die spelen in de buurt. Ze kunnen samen een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden bij de politie. De gemeente en de politie juichen het initiatief van een WhatsApp-groep van harte toe omdat buurtbewoners extra ogen en oren zijn in de wijk.

Wat is een WhatsApp-groep?

WhatsApp is een applicatie die u kunt downloaden op uw smartphone. In WhatsApp kunt u met de groepschat functie meerdere personen tegelijkertijd een bericht sturen wanneer u een WhatsApp-groep aanmaakt of deel uitmaakt van een groep.

WhatsApp in uw buurt

Of er voor uw buurt al een WhatsApp-groep bestaat, kunt u controleren opĀ www.wabp.nl. Alle beheerders van bij de gemeente bekende groepen, hebben hun groep op deze site aangemeld.

Ondersteuning van de gemeente en politie

Wilt u zelf een WhatsApp-groep starten voor uw buurt? Meld uw groep dan aan bijĀ www.wabp.nl. Deze website (ook een burgerinitiatief) biedt u tips en tricks maar inventariseert ook zo veel mogelijk groepen. Via deze website worden beheerders van aangrenzende groepen met elkaar in verbinding gesteld.

Wervings- en promotiemateriaal

De gemeente ondersteunt u graag bij werving van deelnemers, bijvoorbeeld met een wervingsflyer. Neemt u hiervoor contact op met de gemeente viaĀ ā€˜maak een meldingā€™.

U kunt via e-mail speciale WhatsApp-stickers voor raam/deur/brievenbus aanvragen. Deze kunt u verspreiden onder de deelnemers van uw groep. Zo laat u gezamenlijk zien dat uw buurt alert is op verdachte situaties.Ā 

Laat uw wijkagent weten dat u een WhatsApp-groep heeft in uw buurt. OpĀ www.politie.nlĀ vindt u gegevens van de wijkagenten. Wijkagenten zitten niet in WhatsApp-groepen: bij verdachte situaties belt u de politie via 1-1-2. De wijkagent kan wel andere buurtbewoners wijzen op uw initiatief. U kunt naast de wijkagent en de gemeente ook andere partners in uw wijk/buurt op de hoogte brengen van uw WhatsApp-groep (denk hierbij bijvoorbeeld aan uw woningcorporatie of buurtvereniging).

Voor veel meer informatie over het doel van WhatsApp groepen, spelregels en praktische tips kunt u bijvoorbeeld terecht op de volgende internetpagina:Ā Stripheldenbuurt.